Днес е денят, в който честваме българската просвета, култура и

...
Днес е денят, в който честваме българската просвета, култура и
Коментари Харесай

България почита делото на Кирил и Методий

Днес е денят, в който честваме българската култура, просвета и славянската книжовност на Кирил и Методий, известни още като Солунските братя.

Шествие и тържествена гала за 24 май

Столичната община провежда общоградско шествие и гала, отдадени на празника. Шествието стартира в 10:30 ч. от Археологическия музей до паметника на Св. св Кирил и Методий пред Националната библиотека, където от 11 ч. ще стартира и тържествената гала.

Тържествено слово за празника ще произнесе Одри Азуле - общоприет шеф на ЮНЕСКО, а водещ ще бъде артистът и шеф на Народен спектакъл " Иван Вазов " Мариус Донкин. Приветствени слова ще произнесат още кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на културата Боил Банов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и президентът на Република България Румен Радев. В церемонията ще се включат възпитаници от 122 ОУ " Николай Лилиев ", 107 ОУ " Хан Крум " и 17 СУ " Дамян Груев ".

Желаещите да участват на церемонията ще бъдат допускани през контролно-пропускателния пункт за публицисти на ул. " Шипка " и през контролно-пропусквателен пункт в непосредствена непосредственост до тролейбусната спирка на градския превоз на бул. " Васил Левски ", оповестиха от НСО и допълниха, че условията към жителите са като при всички останали по-големи публични прояви. - без обемисти багажи, огнестрелно или хладно оръжие. Няма да бъдат допускани и хора във очевидно нетрезво положение, както и потреблението на дронове.

Откриване на галерия " Мечът на хан Кубрат "

Изложба с меча, както и пръстен с монограм, принадлежали на хан Кубрат, ще бъде открита от 10 ч. от министъра на културата Боил Банов дружно с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова в Балната зала на Двореца - Национална изложба. Изложбата е по самодейност на министър-председателя Бойко Борисов и е част от Дните на Ермитажа в София. Двата артефакта са част от богатство, намерено през 1912 година край с. Малая Перешчепина в покрайнините на днешния град Полтава, Украйна.

Парламентрана делегация на визита при папа Франциск

Парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, дружно с представители на изпълнителната власт и на на Светия Синод на Българската православна черква ще бъде призната на визита от Негово Светейшество папа Франциск през днешния ден във връзка празника.

Делегацията ще участва и на молебен и поклонение пред мощите на Свети Кирил в базиликата " Сан Клементе ". Ще бъдат поднесени също по този начин цветя пред паметника на Иван Вазов, както и българската плоча в базиликата " Санта Мария Маджоре ", където славянските книги са получили публично самопризнание от Ватикана.

Празник на буквите край НДК

За втора поредна година Столичната община, Националният замък на културата и Българското национално радио провеждат концерт навън за празника. Той ще се организира в часовете сред 17 и 20 ч. на Лятна сцена НДК с присъединяване на Духов оркестър към Столична община, Джаз групировка " София " с Яна Чакалска, Нели Рангелова, Младежки джаз бенд към Национално музикално учебно заведение " Любомир Пипков ", Радиодеца към БНР, Оркестър за национална музика на БНР.

Музикален привет и тематични изложения в НХА

Академичен хор " Света Параскева " към НХА с диригент Галина Луканова ще извърши българска стратегия, формирана от църковно-славянски песнопения и обработки на български фолклор в изложба " Академия " от 12 ч. Също там ще бъде показана и тематичната галерия " Ревизия " на Стефан Груев с над 100 табла с репродукции и оригинали в областта на шрифта и типографията. В пространството пред галерията пък ще може да бъде прегледана " Магията на писаното слово " във връзка петата годишнина от основаването на магистърска стратегия " Калиграфия " към катедра " Плакат и образна връзка ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР