Днес е денят на паметта на общонационалния лидер на азербайджанския

...
Днес е денят на паметта на общонационалния лидер на азербайджанския
Коментари Харесай

Последната воля на общонационалния лидер на азербайджанския народ Гейдар Алиев е изпълнена

Днес е денят на паметта на общонационалния водач на азербайджанския народ Гейдар Алиев. Годишнината от гибелта на общонационалния водач Гейдар Алиев, създателят и основател на самостоятелната азербайджанска страна, посветил целия си прочут живот на щастието на родния си народ, се отбелязва с дълбока тъга. В същото време имаме вяра, че духът на популярен политик, чиято последна воля е почтено изпълнена, също е благополучен.

Мъдреците са казвали, че личността се дефинира от заобикалящата я среда и събитията към нея, само че събитията се управляват от избрани персони. От тази позиция Гейдар Алиев е историческа персона, която остави своя отпечатък в историята на актуален Азербайджан със своята активност и верни решения.

След завръщането на Гейдар Алиев на власт през 1993 по искане на азербайджанския народ рецесията и неустойчивостта в страната ни са били овладени и вследствие на необятни и всеобхватни промени е била стартирана огромна тактика за развиване. Благодарение на блестящия политически разум на историческата персона, Азербайджан решително навлиза в третото хилядолетие, като резервира националните си морални и държавни полезности на границата сред два века. Въпреки всички компликации той сполучливо избавя Азербайджан от криза, вълнения, революция и опасността от загуба на независимостта си и спомогна на страната ни да заеме почтено място както в района, по този начин и в света.



Историческите заслуги на Гейдар Алиев, признакът на гениалността на азербайджанския народ, пред страната и нацията с времето стават все по-ясни. В едно от най-важните си решения, в обръщението си към азербайджанския народ, той загатна сегашния президент на Азербайджан господин Илхам Алиев:

„ Вярвам, че с вашата помощ и поддръжка Илхам Алиев ще може да приключи съдбоносните въпроси, проекти и работа, които не можах да завърша. Вярвам в него като в себе си и имам огромни очаквания за бъдещето му. "

Днес освен азербайджанският народ, само че и целият свят за следващ път става очевидец какъв брой далекогледа политическа фигура и популярен пълководец беше Националният водач. По време на ръководството на президента Илхам Алиев Азербайджан реализира обилни триумфи. В резултат на усъвършенствана и далновидна тактика за развиване страната ни реализира стабилно икономическо развиване, а Азербайджан се трансформира в политически, стопански и културен център на района. В това отношение, несъмнено, не би трябвало да забравяме освобождението от арменска окупация на азербайджански територии и исторически земи, приети от интернационалното право.

Както е известно, президентът на страната, висш главнокомандващ Илхам Алиев написа хрониката за успеха на нашия народ във Втората Карабахска война, която стартира с контранастъпление против арменските военни провокации на 27 септември и приключи с капитулацията на Армения на 10 ноември.

В резултат на решителната воля и мъдрата външна политика на президента, героизма и храбростта на нашата победоносна войска, единството и солидарността на нашия народ, арменските окупатори бяха тежко победени както във военно, по този начин и в политическо отношение, а с Великата победа беше възобновена и историческата правдивост.

Сега си припомням известния израз на общонационалния водач, изразяващ любовта си към Карабах: „ Без Шуша няма Карабах, а без Карабах въобще няма Азербайджан ". Президентът Илхам Алиев с мотото " Карабах е Азербайджан и изумителен знак! " приключва тази концепция, като освобождава нашите земи от арменска окупация и го потвърждава не с думи, а с каузи. Изразявайки своите усеща на наслада и благополучие в обръщението си към народа, Илхам Алиев споделя: „... Щастлив човек съм, че съм извършил волята на татко си. Освободихме Шуша! Това е огромна победа! Душите на нашите мъченици, на великия водач през днешния ден са щастливи! Честито, Азербайджан! Честито, азербайджанци по света! ".

Известно е, че под управлението на Илхам Алиев смелите азербайджански военнослужещи освободиха нашите земи от робството педя по педя, село по село, град по град, унищожавайки укрепления, военна техника и инфраструктура, построени от врага в окупираните територии в продължение на близо тридесет години. По време на 44-дневния надвит марш над 300 града, села и селища са били освободени от окупация, а нашите въоръжени сили издигнаха нашето славно трицветно знаме в градовете Джабраил, Физули, Зангилан, Губадлъ и други родни земи. Без да бъде изстрелян нито един патрон е реализирано абсолютно евакуиране на арменските въоръжени сили от регионите Келбаджар, Лачън и Агдам.

В резултат на това в продължение на 30 години резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призоваващи за неотложно, цялостно и абсолютно евакуиране на окупационните сили, се извършват с безапелационна победа на нашата войска, фантазиите на нашите жители, копнеещи за родината си и с неспокойствие чакащи да се завърнат вкъщи, се трансфораха в действителност.

Възстановяването на териториалната целокупност на Азербайджан е началото на нова епоха в историята на страната ни. Тази победа освен основава нови геополитически и стопански действителности, само че и поставя основите за значими исторически процеси. Азербайджанският народ има вяра, че най-вече от Голямата победа е благополучен духът на националния водач Гейдар Алиев. Защото неговият политически правоприемник господин Илхам Алиев, сполучливо и уверено осъществя съдбоносните въпроси, проекти и работи, които съгласно него той не съумя да завърша.

Д-р Наргиз Гурбанова
Посланик на Азербайджан в България


Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР