Днес е Денят на лекаря. За медицината като наука имаме

...
Днес е Денят на лекаря. За медицината като наука имаме
Коментари Харесай

13 открития, които промениха медицината

Днес е Денят на лекаря. За медицината като просвета имаме данни още в дълбока античност. Своите изкусни лекари са имали и античните египтяни, елините, римляни, китайци... Медицината непрестанно се развива. Но има открития, които са оставили безконечна диря. Ето 13  от тях:

1. Откриването на дезинфекцията

 През 1847 година унгарският доктор Игнац Земелвайс открива, че смъртността на родилките спада с над 50%, в случай че си измие ръцете преди самото раждане. По този метод той открива дезинфекцията. Въвежда наложително дезинфекциране на ръцете на медицинския личен състав преди операции. За страдание, откритието му не се посреща добре от тогавашните медици и те го вкарват в лудница, защото са считали, че всичко това са измислици. Там го пребиват грубо и умира от сепсис поради тежки инфектирани рани.

2. Създаването на стетоскопа

 Рене Лаенек е френски доктор, който през 1816 година изобретява стетоскопа. До този миг „ аускултацията “ се провеждала като лекарите поставяли главата си непосредствено върху гръдния панер на пациентите си. Тъй като този способ в някои случаи се оказвал недопустим, Лаенек изобретил стетоскопа. Наложило му се да прегледа млада жена и по тази причина навил един лист хартия на цилиндър и го сложил на гърдите на младата жена, а от другата страна сложил ухото си. След това изобретил първия стетоскоп, който представлявал дървен цилиндър и надалеч няма типа на актуалните стетоскопи. Лаенек дава нови хоризонти на физикалното проучване.

3. Откриването на инсулина

 През 1921 година двама канадски лекари доктор Бантинг и доктор Бест откриват инсулина в Медицински Университет в Торонто. Те подготвят дестилат от скотски панкреас за куче, което е с отхвърлен панкреас и развива захарен диабет. След инжектирането те следили фрапантно усъвършенстване в положението на кучето. Нарекли този хормон инсулин (от insula - остров). Откриването на инсулина е едно от най-значимите достижения на 20-ти век. След 1921 година захарният диабет от едно метаболитно заболяване с висока смъртност стартира да се трансформира в следена и все по-успешно лекувана болест.

4. Откриването на рентгеновите лъчи

 През 1895 година немският физик Вилхелм Рьонтген открива нов тип излъчване, което назовава „ Х “, с цел да разясни, че е непознато до този миг. След това изобретение той дава напълно друга посока на диагностиката. Рьонтген умира по-късно от рак поради лъчението, което изучавал толкоз дълго време.

5. Откриването на пеницилина

 През 1928 година Александър Флеминг слага началото на антибиотичната епоха. Една заран той открива, че в стафилококовите му култури има пораснал плесен, който не е разрешил на бактериите да се развият. Така той разказва антибактериалните свойства на пеницилина.

6. Създаването на имунизациите

 През 19 век Луи Пастьор основава ваксини против бяс и антракс, а доктор Едуард Дженер основава имунизацията против вариола. Тези учени слагат началото на битката с инфекциозните болести и тяхната профилактика. Благодарение на всеобщата имунизация против вариола, през 1980 година СЗО (Световна здравна организация) афишира болестта за ликвидирано по целия свят. Д-р Дженер потвърдил резултата от имунизациите като взел материал от крава, болна от вариола, и го нанесъл върху драскотини по кожата на сина на собствен служащ. След прочут интервал от време Дженер заразява детето с човешка вариола. То не заболяло и по този начин потвърдил, че  детето е основало имунитет против болестта. Ваксините се назовават по този начин от vacca – крава.

7. Създаването на първия уред за премерване на кръвно налягане

 През 1881 година Самуел Баш основава първия сфигмоманометър. Той бил цялостен с течност и към него се свързвал живачен манометър. Налягането, което оказвала течността върху съдовете, било действителното налягане в тях.

8. Откриването на кръвните групи

 През 1901 година Карл Ландщайнер съумява да открие АВО система и разказва четирите кръвни групи. Също по този начин разказва кръвногруповата несъответственост.

9. Откриването на сладката урина при диабетици

 През 1679 година Томас Уилис открива, че хората заболели от диабет имат сладка урина като я опитвал на усет. Години наред това бил единственият способ за слагането на диагнозата захарен диабет. Освен това той разкрил, че хората с инсипиден диабет имат безвкусна урина и нарекъл болестта блудкав диабет.

10. Синтезирането на аспирина

 Феликс Хофман бил млад фармацевт, които работил за фармацевтична компания и търсел лек за болестта на татко си. Той страдал от артрит и имал доста мощни болки в ставите. Хофман, търсейки лекарство, което да облекчи болките, съумява да синтезира ацетилсалициловата киселина през 1899 година. По-късно компанията получава позволение за всеобщо произвеждане.

11. Създаването на „ ин витро “ оплождането.

 През 1978 година Робърт Едуардс основава първото бебе „ ин витро “. Луиз Браун се ражда същата година и от там нататък стартира всеобщо упражняване и рационализиране на метода. Много двойки получиха шанса да имат свое дете.

12. Първата упойка

 На 16 октомври 1846 година е приложена първата упойка от зъболекаря Уилям Мортон. Той приспива пациент, на който пред публика му се отстранява израстък в региона на шията. Анестезията била извършена с етер.
 
13. Създаването на хапчето антибебе


 Една от огромните революции в медицината е българска. Хапчето антибебе.
Вечерта на 15 октомври 1951 г.в една от лабораториите на фармацевтичната компания „ Синтекс " в далечния град Мексико сити млад мъж направил най-голямото изобретение в живота си. Получил субстанция, известна в Европа като нортистерон. Неговите проучвания в действителност били почнали като търсене на средства в битката против рака, а приключили със основаването на вещество, което и до ден сегашен е дейната съставна част на всички противозачатъчни таблетки. Младият мъж е фамозният американски академик от български генезис – професор Карл Джераси.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР