Днес е ден за прошка. Българската православна църква отбелязва Сирни

...
Днес е ден за прошка. Българската православна църква отбелязва Сирни
Коментари Харесай

Патриарх Неофит отслужи Вечерня за взаимно опрощение


Днес е ден за амнистия. Българската православна черква отбелязва Сирни Заговезни - неделята, в която по-младите търсят амнистия от възрастните за своите волно и несъзнателно позволени неточности.

Стотици хора желаеха и получиха амнистия в столичния храм „ Света Неделя “.

По традиция Негово светейшество българският патриарх Неофит отслужи Вечерня за взаимно помилван и прикани всеки българин да се включи във Великденските пости, които стартират от на следващия ден и не престават до Великден.

Неофит, патриарх български: Пръв желая амнистия от всички вас, както и сърдечно давам моята амнистия на всекиго. Заедно да извървим дните на възкресението, което да посрещнем още по-добри и още по-чисти, преобразени от опита на великия пост. Прощавайте и простени ще бъдете.

Според православния канон денят се назовава Неделя Сиропустна. Това е последният ден, в който вярващите поставят на трапезата си млечни храни, след което стартират Великденските пости. Смисълът на поста е духовното филтриране, по тази причина въздържанието е обвързвано освен с отвод от избрани храни, само че и с духовно примирение.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР