Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден

...
Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден
Коментари Харесай

Днес е Черешова задушница

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди огромния християнски празник Петдесетница.Черешовата задушница е обвързвана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на независимост след Велики четвъртък.

Православната черква е открила на този ден особено свещенодействие в памет на умрелите християни. Тази обща панихида познаваме като Черешова задушница.

На този ден посредством богослужението в църквата измолваме амнистия от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, тъй като телесната гибел не прекъсва единството сред вярващите.

В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и каузи на щедрост. " Милост за предоставяне да имаш към всеки живеещ, само че и умрелия не лишавай от благосклонност " - четем в Библията.

Благотворителен темперамент имат и общите трапези, които вярващите вършат на Черешова задушница. Приготвят се жито, самун, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на околните си покойници, почистват ги, прекадяват ги, преливат ги с вода и с алено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР