Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден

...
Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден
Коментари Харесай

Черешова задушница е! Да почетем мъртвите

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди огромния християнски празник Петдесетница.

Черешовата задушница е обвързвана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на независимост след Велики четвъртък. Православната черква е открила на този ден особено свещенодействие в памет на умрелите християни.

Тази обща панихида познаваме като Черешова задушница. На този ден посредством богослужението в църквата измолваме амнистия от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, тъй като телесната гибел не прекъсва единството сред вярващите.

В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и каузи на щедрост. " Милост за предоставяне да имаш към всеки живеещ, само че и умрелия не лишавай от благосклонност ", написа в Библията.

Благотворителен темперамент имат и общите трапези, които вярващите вършат на Черешова задушница. Приготвят се жито, самун, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира Възкресението, а хлябът - Исус Христос.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на околните си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с алено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

Допълнителен превоз в Пловдив

Днес Община Пловдив обезпечава в допълнение транспортно обслужване на жителите. Това оповестиха от Оперативна програма „ Организация и надзор на превоза “.

С делнично разписание ще работят рейсовете по вътрешноградските линии №7, 11, 25, 36 и 66. Рейсовете по линия №27 също ще се движат като в работен ден, само че с празничен маршрут до погребален парк „ Север “, прецизираха от общинското дружество.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР