Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден

...
Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден
Коментари Харесай

На Черешова Задушница почитаме мъртвите

Днес е Черешова задушница , която се отбелязва в съботния ден преди огромния християнски празник Петдесетница.
 
Тази събота е ден, в памет на всички умряли православни християни , именуван още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на независимост след Велики четвъртък.
 задушница БГНЕС, списък
За една календарна година нормално задушниците са преди Месни Заговезни, след Спасовден, към Димитровден и Архангеловден. На тези поминални дни околните на умрелите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и по-късно раздават на присъстващите жито и храна за " Бог да елементарни мъртвите души " . Православната черква е открила на Задушница в храмовете да се вършат заупокойни литургии в памет на умрелите християни.
Днес посредством богослужението в църквата измолваме амнистия от Бога за нашите покойници. В тяхна памет, наред с молитвите, от нас се изискват и каузи на щедрост.-->
 задушница DarikNews.bg, Архив
Благотворителен темперамент имат и общите трапези, които вярващите вършат на Черешова задушница. Приготвят се жито, самун, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР