Днес е Бабинден. Той е един от големите народни женски

...
Днес е Бабинден. Той е един от големите народни женски
Коментари Харесай

Голям празник е днес! Спазват се ритуали със сексуален символичен смисъл

Днес е Бабинден. Той е един от огромните национални женски празници, отдаден на "бабите " - дамите, които оказват помощ при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали.

Обредността през този ден е подчинена основно на желанието да се засвидетелстват респект и почитание към възрастните дами, които са "бабували " на родилките. По остарял жанр се чества на 21 януари.

Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат филиз босилек или здравец. Вземат шаблон сапун и една нова забрадка и се насочат към дома на бабата да й "полеят ".

Обредното поливане на бабата-акушерка се прави под плодно дърво в градината, върху дръвника или начело на стълбите.

Всяка жена подава на бабата сапуна, полива й вода да се измие и я подарява с пешкира, който е донесла. Бабата закичва невестата с китка здравец, вързана с "мартеничка " - червен и бял конец.

Често при поливането бабата хвърля със шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: "Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкова благодат и здраве! ".

След поливането дамите подаряват бабата с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното й рамо.

От своя страна, бабата връзва на дясната ръчичка на децата, които е отродила ( "хванала ") алено и бяло конче със сребърна монета и също им дава чорапки и ризки. На обед булките и невестите се събират на празнично пиршество в дома на бабата-акушерка.

Всяка жена носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Целува ръка на бабата и й подава подноса с храната.

Дъщерите и снахите на бабата подреждат дълга и богата софра, към която сядат всички присъстващи. Започва радостно и буйно угощение, съпроводено с песни, танци и от време на време с прекомерно пиперливи и разюздани закачки и сценки.

Често бабата слага към врата си гердан от червени чушки и с керемида кади под полите на дамите, с цел да раждат повече деца.

Наричанията и припевките имат в множеството случаи полов алегоричен смисъл. След обеда на трапезата у бабата стартират да идват и мъжете.

Кулминационен миг в обредността съставлява обредното изкъпване на бабата-акушерка в реката или на чешмата. Мъжете и дамите изнасят бабата на открито и я качват в двуколка или на шейна.

Понякога поставят бабата в огромен плетен панер. Мъжете, преоблечени като "волове ", с кожени маски и рога, влачат колата или шейната из селото.

Ако по пътя невестите срещнат мъж, смъкват калпака му и желаят откуп. Шумната тайфа води бабата на реката и там мъжете обръщат двуколката или коша, в който носят старицата. Изкъпват я във водата. Този ритуал е прочут по нашите земи като "влечугане " на бабите.

Вечерта на селския площад всички се залавят на общо хоро, с което празничният ден приключва.

Още: От 1951 година 8 Януари е също по този начин професионален празник на родилната помощ и на всички акушери и гинеколози.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР