Днес е Архангеловден, най-големият есенен празник след Димитровден. На тази

...
Днес е Архангеловден, най-големият есенен празник след Димитровден. На тази
Коментари Харесай

Днес е Архангеловден!

Днес е Архангеловден, най-големият есенен празник след Димитровден. На тази дата християните почитат светите ангели и най-много св. Архангел Михаил, който е основният архангел, основният страж на небесното царство и основен пазач на Божия закон.

Освен това съгласно вярванията архангел Михаил пази тялото на Моисей и превежда душите на мъртвите до пъкъла или парадайса. Самото име Михаил безусловно преведено значи „ Кой е като Господ? “.

Архангел Михаил е един от четиримата архангели в Стария завет (заедно с Гавриил, Рафаил и Уриил) и един от седемте архангели в Библията. Смята се, че той е оказал помощ на Господ при сътворяването на Земята. Архангел Михаил е още лидер на ангелите и светец-покровител на бойците. Някои считат, че архангел Михаил е превъплътеният Адам.

Обикновено ликът му се намира на входа на православните храмове, изобразен с меч и писание, подканващо ни да влизаме в църковния храм с чисто сърце и чисти мисли. Счита се, че може да възприема човешки или скотски образ и да оказва помощ на хората. Играе значима роля в ежедневната борба на хората с демоните на злото и може да съживява.

Според православната религия, всеки един от нас – християните, при своето кръщение се подарява от Бога с ангел-пазител, който го защищава от рискове, беди и скърби, а когато човек съгреши, ангелът е този, който му показва праведния път. Но би трябвало да внимаваме, този ангел не прости всички наши грехове, той не е заставен да бди над нас постоянно. Ако нещо не му хареса, той може да престане да ни закриля и тогава даже Бог не може да ни помогне. Колкото по-праведен е бил човек през времето на земния си път, толкоз по-чиста отива душата му при Архангел Михаил.

Според българските национални вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на който при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му нормално ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от популацията като ангел на гибелта. При гибел, българите са вярвали, че в случай че умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

Трапезата в чест на Архангел Михаил е празнична – коли се курбан и се пекат по този начин наречените рангеловски хлябове, които са два типа: боговица и рангелово ястие. Освен това, в наложителните ястия на софрата се включват и овнешко или шилешко, варено жито, боб и алено вино.

На този ден имен ден честват носещите следните имена: Алина, Ангел, Ангела, Ангелин, Ангелина, Ангелинка, Анджела, Анджело, Анжела, Анжело, Архангел, Гавраил, Гавраила, Гаврил, Гаврила, Емил, Емилия, Мила, Милан, Миле, Милен, Милена, Миленка, Милка, Милко, Милтен, Милчо, Михаел, Михаела, Михаил, Михаила, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радина, Радка, Радко, Радмила, Радо, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Радул, Ростислав, Ростислава, Райка, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рафаел, Рафаил, Рафаела, Рая, Раян, Руси, Руска, Серафим, Серафима, както и техните производните им.

На днешния ден професионален празник имат служителите на реда, месарите и урбанистите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР