Днес е Антоновден. Празнува се за предпазване от болести е

...
Днес е Антоновден. Празнува се за предпазване от болести е
Коментари Харесай

Над 10 любими имена черпят днес! Честваме сърдит светец, развалят се магии

Днес е Антоновден. Празнува се за предотвратяване от заболявания е се скапват вълшебства. Съществуват агиографски свидетелства, че светията изкарвал прехраната и посредством ръчна работа, като плетял от палмови клони кошници, които разменял за самун.
В същото време бил врач, който прогонвал заболяванията и развалял вълшебства.
Според националните вярвания Антоновден е един от неприятните, тежки празници: на този ден светецът гони лудостта, само че постоянно не съумява да я хване и се сърди.

В българската традиция празникът е обвързван с предпазването на хората и животните от заболявания – чума, мор, холера. На този ден не се подхваща никаква нова работа.

Още преди изгрев слънце младите невести приготвяли ритуален самун – чомини, който щедро намазвали с мед (петмез, маджун). По остарял бит погачата се раздавала на близки и съседи за здраве. Една питка оставяли на тавана за белята, за лелята, т.е. за чумата. Затова и Антоновден е прочут още като Лелинден.

Има вярване, че с цел да се прогонят вечно заболяванията, на Антоновден не се готви фасул, леща, жито, с цел да не разсърдят чумата, шарката и синята пъпка.

Свети Антоний е настойник и на децата.

Жените не правят никаква къщна работа - не шият, не предат, не плетат, не перат, не чистят. Само готвят.

Празничната софра

Тъй като празникът е в средата на зимата, още повече и средата на „ свинския месец ", за празника на именника на трапезата наложително би трябвало да има печено свинско, свински ребра със зеле, луканка, баница, орехи, мед и други

В някои южнородопски селища вечерта на Антоновден стопанката кади хляба и гозбите на трапезата, като назовава:”Както сме се събрали на куп в този момент, по този начин следващата година отново да ни завари!”.

Богословите предлагат една икона на Св. Антоний е превъзходен подарък за имен ден, за женитба или празник. Подходяща е за нов дом - като страж на фамилията.

Днес и​​​​мен ден честват всички, носещи имената Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР