Днес е 24 май - денят, в който честваме българската

...
Днес е 24 май - денят, в който честваме българската
Коментари Харесай

Как празнуваме Деня на просветата, културата и славянската писменост

Днес е 24 май - денят, в който честваме българската култура, просвета и славянската книжовност на Кирил и Методий, известни още като Солунските братя. " Дневник " разгласява информация какви тържества, концерти и събития ще има във връзка огромния български празник в столицата и страната.

По случай празника – с благословението на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски, в Патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " от 10:00 ч. ще бъде отслужен молебен от Негово Преосвещенство Мелнишкия свещеник Герасим, Главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП дружно със столични свещеници. След молебена литийното шествие ще се насочи към Народната библиотека.

Тържествата, отдадени на 24 май, ще стартират от 11:00 ч. с публична гала пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека, където за поредна година ще вземат присъединяване възпитаници от Софийската духовна семинария " Св. Йоан Рилски ".

Водещ на церемонията ще бъде Мариус Донкин – артист и шеф на Народния спектакъл " Иван Вазов ". Тържественоto слово за празника ще произнесе писателят Деян Енев, а приветствени слова ще произнесат Румен Радев – президент на Република България, Йорданка Фандъкова – кмет на София, Красимир Вълчев – министър на образованието и науката. В церемонията ще се включат възпитаници от I клас на 133. СУ " А. С. Пушкин " и Младежката хорова шапка към Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " с диригент Татяна Христова.

Тържествено шествие

Тържествено празнично шествие ще има в центъра на столицата. Началният час още веднъж е 10.00 часа, а сборният пункт – площада пред Археологическия музей, от където походът на буквите ще тръгне по бул. " Цар Освободител ", след което е планувано шествието да продължи по бул. " Васил Левски " до паметника на " Св. Св. Кирил и Методий " пред Националната библиотека, където пък ще има обичаен концерт.

Във връзка с празничното шествие и празненство Столична община планува съществени ограничавания за паркирането и придвижването на коли в региона.

130-години Софийски университет

Също обичайното отбелязване на празника - с академичното тържеството на Софийския университет " Св. Климент Охридски " в Аулата. Тази година се означават и 130-годишнина на най-старото висше учебно заведение в България.

Празникът ще стартира в 11:45 часа с приветствено слово на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Академично слово на тематика: " Антарктида - еволюцията на един континент и революцията на българското наличие " ще произнесе шефът на Националния център за полярни проучвания към университета " Св. Климент Охридски " и създател и ръководител на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

По традиция в деня на светите братя Кирил и Методий ще бъде връчена стипендия на Фондация " Блага Димитрова " за студент от Факултета по славянски филологии на Софийския университет. Българското национално радио ще връчи за четвърта поредна година премия на студент в компетентност " Журналистика ", профил " Радио ". Инициативата е в памет на проф. доктор Веселин Димитров.

Празник в парка зад НДК

За първи път пространството към НДК ще се трансформира в сцена на празника на българската култура, просвета и славянската книжовност.

От 17.00 ч. в парка зад двореца стартира празнична стратегия навън с присъединяване на вокална група Радиодеца, оркестърът за национална музика на БНР и " Биг бендът " на националното радио, именити български музиканти, актьори и художници. Цигуларят Веско Ешкенази ще извърши особено за празника химна " Върви, народе възродени ".

Бойко Борисов е на посещаване при папата

По мотив българския празник министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещаване в Рим на 24 май и на визита при главата на Римокатолическата черква Негово Светейшество папа Франциск на 25 май.

С литературните истории на София

Днес от 12 часа ще се организира първата литературна разходка по из ралични елементи в града, значими за литературата. Първият тур ще бъде воден от писателя Александър Шпатов, който ще споделя истории за местата и митове като тази за убитите софийски книжари, за книжарницата на Тодор Чипев, за задграничните писатели, свързани с града, само че и за актуалните форми на показване на литература в него.

Турът ще стартира от вдоха на Музея за история на София - някогашната Централна минерална баня. Събитието е част от плана от плана Скритите букви / Hidden Letters, в границите на който до края на седмицата на разнообразни места из София ще бъдта сложени 12 пейки във формата на букви от писмеността.

" Пътувай и чети " с ретро трамвай

Центърът за градска подвижност кани всички фенове на старинния трамвай да се качат и разходят с него из столицата. Ретро трамваят ще направи два курса под мотото на акцията на " Пътувай и чети ". Организаторите приканват всички пасажери да се качат в трамвая с книга в ръка и като знак за почитание към празника. Желаещите да се включат в разходката из София, могат да създадат това в 16.00 и в 17.00 часа на площад " Възраждане " с маршрут по бул. " Ботев ", " Витоша ", НДК до кв. " Ив. Вазов ".

Деца учат букви от глаголицата

Деца ще се учат да изписват буквите от глаголицата по време на празника на Садово. Там празникът на буквите съответствува с Фестивал на еко- и биопроизводителите и арттворците.

Малчуганите ще могат да напишат имената си на глаголица, както и да оформят с глаголически букви първите думи от химна на българската култура " Върви, народе, възродени " върху дълго 3.50 м платно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР