Днес е 24 декември- Бъдни вечер. Това е един от

...
Днес е 24 декември- Бъдни вечер. Това е един от
Коментари Харесай

Традиции и обичаи за Бъдни вечер



Днес е 24 декември- Бъдни вечер. Това е един от най-светлите и най-семейните християнски празници. На този ден фамилията се събира и вечеря дружно. Има доста значимо условие за вечерята на Бъдни вечер- тя би трябвало да бъде постна, без безусловно никакво месо. Бъдни вечер е последният ден от Коледните пости, само че даже да не сте спазвали постите, е добре в този ден да не ядете месо.

В другите краища на страната денят преди Рождество Христово се назовава с разнообразни имена - Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич и Наядка.

Според традициите, денят стартира със запалването на бъдника – 3-годишно дъбово дърво, отсечено от млад момък. По искрите, излизащи от него пък се гадае какъв брой плодородна ще е годината. Дали ще има обилие предсказва и пепелта от бъдника - в случай че на сутринта тя е доста, доста ще е и плодът по земята и стоката.

Денят продължава с приготовленията на празничната софра. Според вярванията тя се разполага на земята, най-често върху плява, напомняща за Витлеемските ясли, в които е родила Дева Мария. На трапезата би трябвало да има 7, 9 или 11 ястия. Това са три от свещените цифри на древноюдейската Кабала. Гозбите са постни. Някои от храните пък имат за цел да гонят злите духове – лук, чесън, мед и орехи.

Сред нормалните ястия, които се приготвят за трапезата са варен боб, пълнени чушки и сарми с фасул или ориз, жито, тиквеник, зелник, ошав, плодове, както и ритуален самун – содена питка, приготвена без яйца и мляко, в която се поставя сребърна паричка - на който се падне, ще бъде благополучен и ще има шанс цялата година.

След като всички членове на фамилията се съберат към трапезата, никой не би трябвало да става от нея.

Питата се разчупва от най-възрастният мъж в фамилията, като преди да раздаде части на хората, се заделя парченце самун за Богородица и за къщата.

След привършване на вечерята, трапезата се оставя неприбрана, с цел да не избяга шанса. Също по този начин се има вяра, че починалите околните идват да вечерят, откакто хората заспят.

Вижте повече на: Jenite.bg
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР