Днес е 100-то издание на рубриката "Черно на бяло" в

...
Днес е 100-то издание на рубриката "Черно на бяло" в
Коментари Харесай

Юбилейно: 100-ен брой на рубриката

Днес е 100-то издание на рубриката "Черно на бяло " в ДУМА. От 23 юни 2016 година до момента Христо Георгиев - журналистът и издателят, който е неин водещ, е разгласил стотици достоверни документи, търсени добросъвестно ден след ден в архивите на разнообразни институции - у нас и в чужбина. Няма в нашите медии сходна непрекъсната изложба на предишното и на днешния ден, в която се появяват забравени или незнайни за необятната аудитория, а от време на време даже за историците, архивни документи - за огромни българи, за исторически събития, за върхове и падения в аналите на страната ни.
Тези изявления един път седмично не са самоцелни - те ограмотяват необразованите и оказват помощ на паметливите да научат обстоятелства и истини за нас самите от първа ръка. Придружени с къс въвеждащ коментар, късчетата от архивите, които рубриката предлага, са действителни свидетелства на времето в днешното ни общество, в което поради политически и всевъзможни други ползи интензивно се натрапват лъжи, премълчаване, операции и легенди. Някои от материалите на Христо Георгиев директно опровергават с обстоятелства изобилните неистини, които се леят от телевизионния екран в излъчвания като "История.бг " да вземем за пример, като тези за лагерите да речем. Някои, несъмнено, реагират на тези изявления с "Разпни го! " Читателите, които наблюдават постоянно рубриката обаче, знаят, че тя е поднасяла шокиращи обстоятелства и детайлности даже за най-популярни фигури от историята и културата ни - за Фердинанд и Борис ттт; за убийството на Стамболов и погромите 1923-1925 г.; за Гео Милев, Антон Страшимиров и Смирненски; за Яворов и Вапцаров; за Богдан Филов и ген. Луков; за децата, жертви на фашизма; за Парижката мирна конференция и Народния съд, за процеса на Трайчо Костов; за Тодор Живков; за писателя Георги Марков, за градежите по времето на социализма и даже за дядо Пимен, който "демократите " използваха за църковния ерес и го изоставиха в бедност и самотност в последните му дни. Невероятно е, само че самодейни запалянковци в страната започнаха да издават книжки с материалите от "Черно на бяло ".
Днес подсещаме единствено няколко от 100-те парченца история в тази гледка на времето, която Христо Георгиев е предложил до момента - къси паметки в чест на юбилейния брой на "Черно на бяло ". И нашето благопожелание: На многая лета!

Из "Немският дипломат Бекерле за отрязаните глави на британски и американски летци! "
30.06.2016
ПИСМО-ТЕЛЕГРАМА
София, 6 юли 1944, щ 1021, призната на 9.07.
П о в е р и т е л н о
...Тукашният швейцарски шарже д`афер, като представител на протекторските сили, наскоро обърнал внимание на българското държавно управление, че в Самоков и Своге са били избити пленени британски и американски летци. Той декларирал, че изцяло схваща, че яростното от терористичните въздушни набези българско население може да прибегне до законна самозащита и разпра с неприятелските летци, само че че е неприемливо, когато в линчуването взе участие армията и полицията, и когато, както в Своге, се режат главите на летците и се слагат за представление при започване на селото.
Както разбрах в Министерството на войната, до момента от популацията или от военните, респективно полицията, са избити 18 летци.
Бекерле

Из "Цар Борис III: "Еврейският дух основава ненавист, безбожничество, морално разлагане и родоизмяна "

18.08.2016 година
... "Поради това и открих за благопотребно да събера тук ръководителите на висшата държавна администрация и тия на Върховната църковна администрация, с цел да се обсъдят и уяснят по-добре тия въпроси. Ще се спра, на първо място, да кажа няколко думи по първия в това писмо въпрос - за евреите... " И стартира Негово величество с тия "няколко думи ", акцентира се в речта му огромните пакости, които тоя умозрителен дух на еврейството от епохи прави на човечеството въобще. Тоя дух всъде е създавал ненавист измежду хората, безбожничество, морално разлагане и родоизмяна измежду народите. Тоя дух на далавера и отричане е създавал и основава измежду обществата и народите неодобрение, разногласия, спорове, войни и злополуки. Други от европейските нации са се уверили към този момент, че еврейската нечиста сделка е съдбовна пречка за свободното тяхно духовно културно и национално-стопанско развиване. У тях е узряло съзнанието, че колкото по-скоро бъдат освободени от въздействието и употребата на еврейството, толкоз по-скоро и по-здраво ще се ускорява и укрепва тяхното национално възприятие и тяхното родолюбие.

Из "Как Вишински осмя Гърция за апетитите й към България "

23.09.2016 година
Работата е следната: изначало гръцкото държавно управление предяви към България репарационни претенции в размер на "малката " сума от 985 469 993 $. Обърнете внимание на тая поразителна акуратност - загубите са изчислени с акуратност до три $! След това то понижи тая сума и новата цифра представляваше към този момент 708 558 879 $. Сега гръцкото държавно управление понижи претенциите си до 125 000 000 $. Но да продължим нашия пазарлък, господа гръцки делегати - може би ще се съгласите на 25 000 000 $!
Ето ви листата, в който са изброени загубите, понесени от Гърция и въз основа на който Гърция предявява настояванията си към България за репарации.
Първо - "Влошаване на железопътната мрежа вследствие претоварване ". България би трябвало да заплати за това ни по-малко, ни повече от 1 398 000 и нещо $.
Второ - Една каруца, която взела българската войска, карана от един кон. (Смях). Така е казано в гръцкия документ.
По-нататък четем - Още 8 каруци, карани от волове. (Смях). И за всичко това Цалдарис желае от България още 1 398 500 драхми.

Из "Как България разгласи война на Съединени американски щати и Англия "

13.10.2016 т.
Министър-председателят Богдан Филов (От трибуната. Посрещнат с бурни ръкопляскания, които не престават няколко минути):
...В моята последна тирада пред вас на 19 ноември т.г. аз заявих, че България, откакто се причисли към Тристранния пакт, стои през днешния ден крепко и непоколебимо на страната на силите в Оста и на техните съдружници ( "Браво "! Бурни и продължителни ръкопляскания), че тя ще остане до дъно вярна на отговорностите, които е поела по отношение на тях, и че ще им оказва постоянно, в кръга на своите благоприятни условия, най-искрено съдействие. ( "Браво "! Бурни и продължителни ръкопляскания.)

Из "Патриарх " Пимен умира като куче в апетит и мраз "

26.01.2017 година
Официално беше обявено, че дедо Пимен е умрял на 10.тV.1999 година в болничното заведение "Св. Ана " - София. Съобщиха, че погребението му ще бъде на 13.ІV.1999 година, вторник - третия ден на Великден при църквата "Рождество Богородично " - гр. Благоевград.
Напоследък напълно го бяха изоставили в Митрополията. Не му даваха отопление, грееше се единствено с електрическа печка "Диана ". Храната не му била добре подсигурена. В болничното заведение "Св. Ана " в София беше напълно изолиран от достъп на хора. Не пускаха никого при него. Това го е понесъл доста тежко. Властимеющите бяха забранили всевъзможен достъп до него.

Из "За жертвите на фашизма - стотици национални песни, за "жертвите " на комунизма - нито една "

15.03.2018 година
Дълбоко вълнуващи са песните, които основават в наши дни в Батак околните на падналите в антифашистката битка. Ето какво приказва дядо Тодор Георгиев Ванчев, на млади години прочут артист, татко на двама сина и снаха, починали като партизани, за песента "Среща на родителите със синовете и снаха им партизани ": "Като си думаме един ден с баба ти Петра, рекоф й: Ще съчина една пясна, но да разплача ората. Спомниф се едно писмо на огромния ми наследник, гато беше партизанин и ни беше писал да отидем с майка му на "Бордюви пожаре ", та там да се забележим. Ний биля вряме нямафме абер от синовете и снахата. Па се решифме с бабата. Уж ще режеме дърва, че тук доста ни преследват - полицията, бойци от ловната тайфа, сътрудници - ужасно... Ама ние търгнафме. Стана срящата и се върнафме в село. Та тъкмо по този начин какво бяше, по този начин си и съчиних пясната, нищо няма да е лъга. И гато я пишеф, рева. Щом няма синовете, не ни се живее, но на, зорлен душа не излиза. Ето ти в този момент де, огреши ма, караш ма да ти пея, а я пея, па от вътрешната страна кръв ми капе ".

Из "От 1235 " жертви на комунизма " в лагерите край Ловеч 1142 са престъпни "

15.04.2018
След 1960 година от умрелите 147 души 7 са въдворени по политически аргументи, 6 - по смесени, 122 от умрелите са въдворени по престъпни аргументи. Няма данни за 9 души.
Друга категория са лица, изпратени в лагерите по, по този начин да ги назовем, персонални аргументи, да вземем за пример придобилият необятна популярност случай със сина на полковника от Министерство на вътрешните работи, позволил да го изпратят в лагера за "превъзпитание ". Такъв е казусът и с Александър Николов (Сашо Сладура), изпратен в лагера по персонални подбуди, защото единствената му политическа активност са "вицовете ".
Към 13 март 1962 година в лагера край Ловеч се намират 253 лица, от които 195 българи, 56 роми, 1 евреин и 1 арменец. От лагерниците в този интервал 100 са осъждани за престъпни закононарушения над 10 (някои над 30) пъти; 70 - сред пет и 10 пъти; 74 - до пет пъти и още веднъж 9 индивида не са наказани.

Из "Петко Д. Петков: Има хора бесени по стълбовете, хвърляни от скалите над Лакатник и избивания на цели групи от картечници и ножове "

3.11.2016 година
Петков (з): И в случай че търсите отговорност за оня гнет, за оня полицейски режим, който съществуваше преди м. септемврий, тая отговорност е на ония от тая маса (сочи министерската маса), които сътвориха това ръководство в България, което в цяла Европа е кръстено "белия гнет "; които сътвориха това ръководство, което накара хора като Анатол Франс, първия публицист на Франция, като Максим Горки, прочут съветски публицист, да повдигнат глас на митинг пред интелигенцията на целия свят; които сътвориха това ръководство, което накара Антон Страшимиров, български публицист, прочут на всинца ни, който не е дружбаш, да се провикне, че българският народ е клан по този начин, както турци не са го клали. И в действителност, г.г. народни представители, жертвите на баташките кланета са 3 хиляди души, а ние не знаем какъв брой са жертвите от септемврийските и юнските събития. Ако можем да вадим изводи от това, което се разгласява в непознатата преса, те възлизат на 10-12 хиляди души. Във време на стълкновение аз разбирам да се убиват едни други, само че не след сражението, при потушаването да се убиват пленените въстаници и дори да има жертви там, където не е имало никакъв протест, както стана в Пловдив, Пазарджик и Самоков, където са избити маса хора от властта.
С.[лавейко ] Василев (д.сг): Ти си необикновен вид! Лъжец с измамник! Какво е станало там? Мискин, безсрамник подобен.
П. Петков (з): Картините ни припомнят освен това от турските изстъпления. Народните представители от Свищовско могат да ви кажат, че живи и убити хора са хвърлени в Дунава...

Има хора бесени по стълбовете, а имало е и мятане на хора от скалите над Лакатник долу в реката. Има избивания на цели групи от картечници и ножове. Това провокира цяла Европа.

Из читателските мнения:
Val Rankov, Българска академия на науките:
Статиите на Христо Георгиев са просто неповторими. Напомня ми на съветския историк Юрий Жуков, който се рови в архивите към този момент 25 години и за всяка тематика, която разяснява, има документирани обстоятелства, а не измислици. Тези публикации, никой не ги разяснява, обаче. Така е с обстоятелствата. Тях и да ги коментираш и да не ги коментираш, обстоятелствата са си обстоятелства. Четеш, запомняш и благодариш на индивида, че ги е събрал и обобщил.
Константин Мишев (Ню Йорк):
Под бомбастичното заглавие "Хитлер атакува Съюз на съветските социалистически републики и поради България " излезе публикация в "Дума " от Христо Георгиев, препечатана в "Поглед ". Този създател ми е доста забавен. Току пусне някой значим документ. Питах един депутат от Българска социалистическа партия кой е този човек... съвсем никой не го знае. Бил е издател и е кръжал към Вагенщайн. Но в случай че човек се абстрахира от пропагандата... пуска значими текстове от предишното... въпреки, че мненията под тях или са погрешни или даже изцяло отсъстват, Но ми е приветлив в някакъв смисъл. Днес чета, че е извадил под зашеметяващото заглавие пасажи от речта на Хитлер на 22 юни 1942 година Преди доста години и аз съм писал по тези въпроси и тази тирада.
...Христо Георгиев употребява превода на вестник. "Утро ", неделя, 22 юний 1941 година Когато пишех по тези въпроси, нямах този превод, или допускам тази тирада е преведена и от "Зора ". Пускам я цялата на британски. Не мога да я намеря на български. Просто за пишман историците го върша.
Юлия Велинова, СУ "Св. Климент Охридски ":
Благодаря за позицията, почтена и неотклонна, и за труда... Споделям и поддържам...
Димитър Матеев:
"Когато обстоятелствата приказват и боговете мълчат. " (Н.П.) Още един път, за кой ли път, поздравления за радетеля, неуморимия и немилостив последовател и неотстъпчив, плодороден изследовател на ФАКТОЛОГИЧЕСКАТА истина Христо Георгиев. От всичките му изявления от поредицата, обвързвана с антифашиската опозиция, които съм чел, не срещнах нито един порицателен, оспорващ или сериозен коментар. Това е висока оценка и самопризнание за неговия непосилен труд.
Колкото до тъй наречените Цар Симеон втори!.. Ако в действителност се има за цар, до момента стотици пъти трябваше да се извини за хилядите убити без съд и присъда антифашисти - партизани, ятаци, помагачи в "Името на Негово Величество Цар Симеон Втори ". Но, кой знае за какво, не го прави!
Тамерлан Тамерланов:
Авторът поставя кавички на жертвите на комунизма! Следователно жертви на комунизма е нямало! А има ли въобще национални песни след 44 година? Въобще? Пее ли се за някой воин на социалистическия труд? За какъв брой е хубаво да живееш в панелка и да ти вземат земята? За страданието да лежиш в Белене и да те бият в милицията?
***
Не Ви ли е позор? Прадядо ми е бил задържан от комунистите и всичкото му имущество е било иззето. Бил е малтретиран, връщат го на околните му полудял. Умира в страдания. Грехът му е, че е бил наедрял земеделец, че и индустриалец... Народните песни са фолклорни песни, те излизат от дълбините на хора с национално съзнание имащи дом и земя. Като обезземлите селянина и го пратите да работи в завода и да живее в панелка, какви песни желаете да пее? Смятам, че огромна част от партизаните са имали почтени идеали за независимост и правдивост. Но класова правдивост, а къде е националният блян?
Stoyan Gygov, СУ "Климент Охридски " - гр. София:
Това би трябвало всеки да го прочете, в случай че може и да го запомни. Ако най-малко малко от това в този момент има, престъпността евентуално доста ще намалее!
Иван Делчев (по телефона):
Чета постоянно в. "Дума ", той е най-хубавият вестник. Много ми харесва страницата "Черно на Бяло ", не мога без нея. Всеки четвъртък отивам рано до будката, с цел да мога да си купя вестника, че свършва бързо.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР