Днес двама души отбелязват 1 година от края на пътешествието

...
Днес двама души отбелязват 1 година от края на пътешествието
Коментари Харесай

Година след края на експедицията "Неверест" тя оживява в книга

Днес двама души означават 1 година от края на пътешествието си, посредством което съумяха да влязат и в книгата на върховете " Гинес " с два върха - за " Най-млад гребец, прекосил океан " и " Най-млад гребец в двойка, прекосил океан ".

Експедицията на Максим и Стефан Иванови стартира на 14 юни 2020 година от Португалия, а задачата им е да прекосят Атлантическия океан от изток на запад. 105 дни на вода, 4444 морски благи (8230 км) в сезона на ураганите. Двама мъже в една гребна лодка, основана от личните им ръце. Хиляди хора по света със спотаен мирис наблюдават всяко загребване, всяка прогноза за идващ вихър или техническа щета на борда.

Книгата " Неверест " не е единствено роман за една дръзка фантазия, трансформирала се в неповторимо премеждие. Тя е вдъхновяваща история за двама смели мъже, които вземат решение да изпитат силите си посред свирепата сцена на океана. От края на септември тя към този момент е на пазара от издателство " Вакон ". То даде и фрагмент от нея за читателите на " Дневник ".

 Година след края на експедицията
© Издателство

Пирати?

21 юли 2020, Макс

Условията продължаваха да са относително удобни, макар че вълните бяха по-големи, а вятърът - по-силен от мечтаното. Беше измежду нощ. Вълните ме мятаха наляво-надясно и непрекъснато ме заливаха. Нямах и момент успокоение на греблата. Трябваше да съм съсредоточен от самото начало. С неспокойствие чаках промяната ми да свърши и да се прибера в каютата, където сладко да си поспя.

Дойде време за промяна и татко ми излезе да гребе на палубата, а аз се скрих вътре. Попитах го дали е видял нещо извънредно на картографа и той ми сподели, че всичко е обикновено. Съблякох се, легнах и за финален път погледнах екрана. За мое удивление видях два приближаващи морски съда, които се бяха насочили право към нас. Скочих и се загледах по-внимателно. Забелязах, че и двата съда идват откъм африканския бряг и са на към четири морски благи от нас. Единият се приближаваше от североизток, а другият - от югоизток.

 НеверестС код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

След това видях, че на картографа не бяха маркирани имената им, а единствено техните MMSI кодове. Беше извънредно, само че не невероятно. Казах си, че несъмнено са търговски кораби, и тъкмо преди да си легна, и двата съда изчезнаха от картографа съвсем по едно и също време. Това към този момент беше в действителност необичайно и тогава се сетих, че предходния ден Николай Джамбазов ни бе предизвестил за заплахата от пирати наоколо до брега на Мароко, тъй като той самият е имал такава среща.

Отворих люка и погледнах на открито, търсейки светлините на съдовете всред огромните талази, множеството от които бяха доста по-високи от нашата лодка. Най-накрая ги видях може би на по-малко от 3 морски благи от нас. Трябваше да се скрием, тъй като бях уверен, че са пирати. Изключих AIS системата на НЕВЕРЕСТ, с цел да не виждат местоположението ни на своите картографи, и по-късно помолих татко ми да гребе на мрачно, тъй като желаех да изгася и топовата лампа. Той мъчно се съгласи, тъй като се усещаше по-уверен, когато имаше видимост най-малко на няколко метра към лодката, само че въпреки всичко ме послуша. Бях уверен, че в случай че изключим топовата лампа, няма по какъв начин да ни намерят в тъмнината и огромните талази. НЕВЕРЕСТ беше прекомерно дребна и бялата пяна на огромните талази скриваше нашето местонахождение съвсем изцяло.

Можех да си отдъхна. Легнах си умерено, припрян да схвана каква ще е обстановката, когато се събудя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР