Днес Димитър Хаджиев от родопското село Осиково закръгли сто години.

...
Днес Димитър Хаджиев от родопското село Осиково закръгли сто години.
Коментари Харесай

Родопчанин, участник във Втората световна война, закръгли днес 100 години

Днес Димитър Хаджиев от родопското село Осиково закръгли 100 години . На юбилея си той посрещна кмета на Девин Красимир Даскалов, заместник-кмета Владимир Солаков, кмета на Осиково Велин Палигоров и представители на Съюза на ветераните от войните в Смолян.
На столетника министърът на защитата Красимир Каракачанов бе изпратил почетен знак.
„ Да стартираме годината с юбилея на столетник е най-голямата привилегия за нас като общинско управление и добър знак за община Девин “, сподели Даскалов.
Кметът на селото Велин Палигоров подари на рожденика шампанско, шоколадови бонбони и албум на селото.
Това е единственият столетник в региона . Имаме доста възрастни хора, нека да закръглят и те по един век живот. Бай Димитър е вдовец. Държи се, върви с бастун, само че все е на крайници, обикаля из селото и ливадите, околните му гледат животни и дядо Димитър им е пръв асистент. Сам мете по двора и изхвърля отпадък “, сподели Палигоров.
Бай Димитър от дете е пастир. Бил е мобилизиран през Втората международна война. Участвал е в борби в Гръцко, а по-късно частите му били ориентирани към Унгария.
„ Когато споделя за войната, постоянно плаче. Тъжно му е, тъй като от всички фронтоваци, с които е поддържал връзка, единствено той е останал жив “, описват околните му.
Дядо Димитър има 5 дъщери и един наследник. Радва се и на 9 внука.
Цял живот бил въздържател, не пуши, храни се със селска храна и е живял при прецизен режим на ястие и спане.
През гостите си столетникът описа мемоари от войната със сълзи на очи . Ясно помни по какъв начин ги посрещнали майките на гарата, по какъв начин тогава някои от майките и невестите разбирали, че ги няма към този момент синовете и мъжете им. Убеден е, че това в никакъв случай няма да не помни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР