Днес, девет дни след първото струтване на част от каменната

...
Днес, девет дни след първото струтване на част от каменната
Коментари Харесай

Ново срутване бе регистрирано днес на част от каменната зидария на Баба Вида

Днес, девет дни след първото струтване на част от каменната зидария от външната страна на бойна кула на средновековната цитадела   " Баба Вида ", още веднъж паднаха камъни от фасадата, видя кореспондент на " Фокус “ . Паднали са още камъни, с друга величина от дясната част на фасадата, удостовери за " Фокус “ зам.-кметът на Община Видин, Светослав Скорчев. Мястото е обезопасено. Този сектор не попада в туристическия маршрут на крепостта и до него няма достъп на външни лица, осведомиха от Община Видин

Веднага, през днешния ден към 15 часа следобяд, е образувана работна група, която е изготвила протокол за втория случай и той до края на работния ден е изпратен в Министерство на културата (МК), добави Скорчев. Той посочи, че в работната група са взели участие длъжностни лица на Община Видин, представители на Регионалния исторически музей (РИМ)-Видин и арх. Галя Антова, лицензиран проектант по Закона за паметниците на културата.

В протокола са записани установените повреди, добави Скорчев, както и главните аргументи за продължаващото сриване на фасадата. Като главната от тях е - навлизане на влага в компроментирания сектор на националния монумент.

Заместник кметът сподели още, че във вторник 5 септември, представители на работната група, водена от него и арх.Антова ще имат среща в Министерството на културата при зам.-министър Чавдар Георгиев. Те ще упорстват да получат помощ от МК за решение в незабавен порядък на  проблемите с крепостта и разрушаването на част от фасадата, без значение дали тази помощ ще е финансова или организационна за назначение на експертна група за цялостно проучване на положението на " Баба Вида “. Директорът на РИМ – Видин Христина Кирилова, сподели за " Фокус “ че положението на паметника не е положително, което изисква спешно, незабавно подсилване, което не е по силите на видинския музей.

Арх.Галя Антова, която е взела участие в последните над 20 години във всички обследвания и заснемания на положението на крепостта, е безапелационна че влагата прониква гладко и целият бастион е подгизнал. Водата прониква през горния земен слой, минава през две, едно над друго, пространства и доближава да конферентната  зала на " Баба Вида “, намираща се на най-ниското равнище. Стените й са мокри и тук-там е избила черна мухъл и плесен, добави Антова.

Срутванията съгласно нея ще продължат, тъй като сред двата зида-основния на бастиона и външния строеж, се е отворила дупка и фасадата ще се обрушва и в бъдеще. Според нея, час по скоро падналите камъни би трябвало да се върнат на мястото си с цел да не се задълбочава процесът на разрушение, тъй като тази фасада на крепостта е най-обстрелваната в руско-турската война и по-късно разрушенията са запълвани и надстроявани в годините. Задължителното е дружно с специалистите на МК да се реагира съответна, бързо и професионално, сподели още Антова.

Историческата забележителност " Баба Вида " е обществена държавна благосъстоятелност и монумент на културата от национално значение. През 2017 година по силата на контракт с Министерството на културата, на Община Видин е предоставено безплатно право на ръководство на обекта за период от 10 години.

През последните над 20 години на обекта средновековна цитадела " Баба Вида “ не са осъществяване укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни работи, а единствено някакви дребни козметични поправки, настояват експерти.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.

Ново сриване бе записано през днешния ден на част от каменната зидария на „ Баба Вида “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР