Днес депутатите трябва да гласуват на първо четене увеличението на

...
Днес депутатите трябва да гласуват на първо четене увеличението на
Коментари Харесай

Гласуват увеличението на акциза за бездимните тютюневи изделия

Днес депутатите би трябвало да гласоподават на първо четене нарастването на акциза върху бездимните или тютюневи произведения, което беше импортирано от председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова и народни представители от ГЕРБ, и Обединените патриоти.

Предстои да забележим дали депутатите ще поправят своята неточност от предходната година, когато направиха огромен акцизен подарък на Филип Морис, която единствена към днешна дата предлага нагреваеми тютюневи произведения под марката IQOS.

Тогава Народното събрание обезпечи пазарно преимущество и летящ старт на тези цигари, като реши те да се таксуват с допустимо най-ниската ставка за облагане на тютюна. Въпреки, че са окомплектовани в кутия и с филтър, депутатите взеха решение те да се таксуват като насипен тютюн.

Миналогодишната неточност коства на бюджета за тази година минимум 30 млн. лева Дали ще бъде поправена, се чака да разберем през днешния ден, както и другата седмица, когато се чака измененията в акцизния закон да бъдат дефинитивно гласувани на второ четене преди лятната депутатска почивка.

Темата стана още веднъж извънредно настояща и невиждано влезе в утринните блокове на националните малките екрани още от момента, в който на 29.06.2018 година беше импортиран законопроекта на Менда Стоянова. Това докара до същински пожар от мнения на знайни и незнайни специалисти в отбрана на корпоративните ползи на една компания. Стигна се даже до дребен разкол в ръководещата коалиция и вносителите побързаха да търсят компромис със личните си текстове, още преди те да бъдат гласувани.

Впоследствие, откакто пристрастеностите се поуспокоиха и пристигна време за експертните диспути се оказа, че причините на производителите на бездимните произведения „ издишат “ по доста посоки и най-много във връзка с изказванието за „ потвърдената “ им „ по-голяма безвредност “ по отношение на “ други тютюневи произведения.

За задачата даже беше покрито писмо от СЗО във връзка с нагреваемите тютюневи произведения, в което най-влиятелната интернационална здравна организация твърди, че нагреваемите тютюневи произведения са също толкоз рискови, колкото стандартните цигари и не може да получават по-преференциално отнасяне. СЗО е организацията, която следи за използването на Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за надзор на тютюна, към която и Р. България е страна.

Предстои да забележим дали сред първо и второ четене на законопроекта народните представители от ръководещото болшинство под натиска на огромните интернационалните тютюневи компании ще създадат компромис с позицията на СЗО, както и със личните си оферти, импортирани единствено преди три седмици.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР