Днес депутатите от ГЕРБ предстои да внесат предложение за изработване

...
Днес депутатите от ГЕРБ предстои да внесат предложение за изработване
Коментари Харесай

ГЕРБ внася предложение за намаляване на цените на горивата

Днес депутатите от ГЕРБ следва да внесат предложение за разработване на механизъм за понижаване на цените на горивата. Партията упорства енергийните обезщетения за бизнеса да продължат и през идната година, а битовите консуматори да излязат на свободния пазар чак от 2026 година. Предложенията ще се обсъдят първо в комисията по енергетика.

Едно от предложенията на ГЕРБ е за всеки зареден литър гориво един лев да се връща във Фонда за енергийна сигурност, а по-късно сумата да бъде разпределяна към бензиностанциите, които да понижат крайните цени за потребителите.

Служебният министър на стопанската система Никола Стоянов е на мнение, че концепцията е неработеща, тъй като ще носи доходи към европейския, а не към националния бюджет. В рамките на днешния ден той ще бъде изслушан в Народното събрание.

Другите две оферти на ГЕРБ, които комисията по енергетика ще прегледа, са отлагането на либерализацията на пазара на ток за битовите консуматори до началото на 2026 година и дефиниране на енергийната беднотия. Ще се обмислят критерии за енергийно небогати, както и създаването и въвеждането на тръжна процедура за дълготрайна 10-годишна доставка на неруски природен газ, която Министерският съвет да предложи до 30 ноември тази година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР