Днес държавният глава Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат

...
Днес държавният глава Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев връчва втория мандат за съставяне на правителство

Днес президентът Румен Радев ще връчи втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление на претендента за министър-председател, посочен от “Продължаваме смяната – Демократична България “, оповестиха от прессекретариата на президента. Това ще се случи в 17.00 ч. на “Дондуков ”2.

След като получи втория изследователски мандат от президента, групировката ще има седем дни, с цел да предложи на президента конструкция и състав на кабинет или да върне мандата несбъднат.

Припомняме, че Николай Денков от ПП-ДБ и Мария Габриел от ГЕРБ-СДС оповестиха преди дни, че се разисква да бъде препоръчано държавно управление за 18 месеца с ротационен министър председател. Министър-председател за първия интервал от девет месеца ще бъде Денков, а Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, за втория интервал от девет месеца министър председател ще бъде Габриел, а Денков – вицепремиер. В същия ден Габриел върна несбъднат първия мандат за сформиране на държавно управление на президента Румен Радев.

От ГЕРБ-СДС оповестиха в събота, че замразяват договарянията с ПП-ДБ, откакто депутатът от ПП-ДБ Радостин Василев пусна запис, в който се споделя, че има сделка шефовете на службите (Държавна организация “Национална сигурност ”, Националната работа за защита и др.) в страната да бъдат заменени и “имената – синхронизирани с посолството ”.

Вчера Николай Денков съобщи, че не е прекъсвал разговора с Мария Габриел и се надява договарянията да бъдат възобновени. “Размразяването на договарянията е допустимо, откакто да се чуят изискванията на ГЕРБ, като те оферират да се деполитизира кабинетът. Ще обсъдим и този вид ”, разяснява той и добави, че не е обсъждан вид Габриел да заеме премиерския пост.

“Причината е, че идващите седмици следва да бъдат признати много значими и съществени закони. Видяхме какво стана с разновидността на Наказателно-процесуален кодекс, сакат в правна комисия. Намесихме се изрично, Казахме, че е недопустимо и по-късно в пленарна зала беше възобновена истинската версия ”, изясни Денков.

По думите му занапред ще има опити да се попречи на приемането на законите, а държавното управление ще бъде както поръчител, по този начин и пленник на законодателната стратегия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР