Днес д-р Атанас Скатов получи наградите за спортист на май

...
Днес д-р Атанас Скатов получи наградите за спортист на май
Коментари Харесай

Алпинистът Атанас Скатов е спортист на месец май

Днес доктор Атанас Скатов получи премиите за състезател на май – обичайна значка “Златна България “ и ваучер от Пампорово АД. Алпинистът-веган, който изкачи без О2 връх Чо Ойю (8201 м), оглави анкетата измежду спортните редакции с 9 гласа. На второ място, с 6 гласа, е двукратната европейска шампионка по битка при дамите Биляна Дудова. Другата наша шампионка на тепиха Тайбе Юсеин е с 2 гласа, с 1 повече е 9-кратната европейска шампионка по самбо Мария Оряшкова. Скатов получи същото медийно самопризнание тъкмо преди 4 години, през май 2014 година, когато стана първия веган в света, стъпил на Еверест (8848 м). Зад гърба му има още едно нанагорнище на Еверест през 2017 г, а също на Анапурна (8091 м), Манаслу (8163 м), Макалу (8485 м) и Лхотце (8516 м).

След завръщането си от Хималаите преди 20 дни сливенският катерач е издирван отвред и откликва на всяка покана за среща. Особено е впечатлен от учебното заведение за планински водачи в с. Черни Осъм, а също и от мотивационната среща през вчерашния ден с хора, които водят затънал живот заради харктера на тяхната работа, показа след церемонията по награждаването в Пресклуб „ България “ Атанас Скатов. Стреми се да убеждава с персоналния си образец, че всеки може да реализира всичко, в случай че повярва в себе си.
 Д-р Атанас Скатов бе определен за състезател на месец май @@@

“До 33-ата си година не бях стъпвал в планината, нищо не знаех за алпинизма. Случи се през 2010 година да отида в Тибет, гледах красивия Еверест и си споделих, че един ден ще се кача там “, показа 40-годишният катерач. След всяка експедиция той взема решение да приключи начинанията си, само че любовта на хората го зарежда с упоритостта да не се отхвърля. Последно един мъж му написал, че от 20 години е захвърлил велосипеда, само че смелостта на Скатов го предиздвикала да извади ръждясалото си возило, да го почисти и още веднъж да върти педалите. Искам да оказвам помощ на хората, съобщи алпинистът.

Той е самообразован и разчита напълно на лична методика за подготовка – не се допитва до експерти, не чете профилирана литература, защото за подобен разкош са нужни доста пари, които той няма. “Най-големият университет са експедициите ми “, сподели агрономът по раститителна отбрана, лекар на науките. Скатов се приготвя физически 6 месеца за експедиция. След като се завърне, стартира да си възвръща тежестта. Загубил е 7-8 кг, които с значителни порции по 4-5 пъти дневно в границите на 15-20 дни още веднъж ги качва. Мускулите обаче се възвръщат за 3-4 месеца, разяснява алпинистът-веган. Сега най-вече употребява череши. Пие по 5-6 литра вода дневно, същото количество гълтам и високо в планината. Не може да се съгласи с изказванията, че в случай че изкачваш 8-хилядниците с О2, това не е спорт. “Все едно аз да кажа, че който яде месо и яйца, няма спортни достижения, в случай че е изкачил най-високите върхове “, разсъждава доктор Скатов.
 Д-р Атанас Скатов бе определен за състезател на месец май @@@

Той има ясна визия за идващите върхове от 14-те първенци в света, които желае да се опита да изкачи. Намеренията и проектите зависят от спонсори. Ако си обезпечи нужната финансова поддръжка, следващата година отново ще тръгне на експедиция. От Еверест към този момент се е отказал дефинитивно. “Тази година желаех да направя опит да го изкача без О2 и шерпа, тъй като с О2 съм го правил. Освен това Чо Ойю е доста покрай Еверест. Китайските управляващи обаче постановиха ограничаване и не разрешиха безкислородното независимо изкачване”, описа Скатов. През 2019 година се вкарват ограничавания и за Чо Ойю и Шиша Пангма – наложително присъединяване на шерпа на всеки двама алпинисти. Трябва да има правила, безапелационен е Скатов. Опитът е наложителен при височинното катерене – не може да тръгваш към Еверест и най-малко един различен 8-хилядник да не си изкачил, сподели алпинистът-веган. Снимки: МАРИН МАРИНОВ/Sportal.bg

ФОТОГАЛЕРИЯ от награждаването ТУК!!!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР