Днес чухме една новина, която за мен е силно притеснителна,

...
Днес чухме една новина, която за мен е силно притеснителна,
Коментари Харесай

Василев: Отговорното решение е служебният кабинет да внесе бюджет

" Днес чухме една вест, която за мен е мощно притеснителна, това че служебният кабинет няма да внесе бюджет в Народното събрание. Това, което те са подготвили, те споделят, че не желаят да внесат, а ще внесат единствено само Закон за удължение на действието на настоящия бюджет, тъй че бюджетът за 2022 година да работи и през 2023 година ", сподели съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Асен Василев в Народното събрание, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус ".

" Това алармира няколко неща. Първо, че настоящият бюджет, който, по думите на служебния финансов министър, ще преизпълни приходите и ще има по-малко разноски и ще има недостиг, който ще бъде в порядъка на 3% тази година, е съответен, освен за тази година, само че и за следващата година. Всички тези страхове, които се насаждат за 11 милиарда недостиг следващата година и 16 милиарда дълг, са безпочвени ", посочи той. 

" Щом служебният кабинет счита, че настоящият бюджет може да се употребява и за следващата година, значи, че и настоящият недостиг би стигнал и за следващата година. Това значи, че и настоящата разходна част плюс спомагателните доходи, биха стигнали, тъй че да може и следващата година да се финансира страната без проблем ", обърна внимание Василев. 

" Това е нещо, което ние казахме и в дебата още предходната седмица. Това, което е направено като проектобюджет и няма да бъде импортирано в Народното събрание, е с доходи, подценени с 4 милиарда лв. и с разходна част, която е увеличена с 11 милиарда лв., които включват 3 милиарда лв. нарастване на финансовите разноски над настоящата финансова стратегия, която беше невиждана в историята. Ако се отчетат тези 4 милиарда лв. спомагателни доходи и не се направи това нарастване в финансовата стратегия от 3 милиарда лв., а останем на настоящата финансова стратегия, това значи, че следващата година дефицитът би бил 2%. Това е реалистичната картина ", добави той.

По думите му виновното решение, без да е ясно дали ще има образувано държавно управление, е служебният кабинет да внесе бюджета, Народно събрание да го одобри, тъй като жителите и бизнесът не могат да останат без бюджет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР