Днес честваме паметта на света първомъченица и равноапостолна Текла. Тя

...
Днес честваме паметта на света първомъченица и равноапостолна Текла. Тя
Коментари Харесай

Почитаме първата мъченица за християнската вяра

Днес честваме паметта на света първомъченица и равноапостолна Текла. Тя била наследница на благороден и богат жанр. Като християнка тя станала непрекъсната спътница на деятел Павел.
Управителят на град Антиохия Александър залюбил Текла и поискал да се ожени за нея. Отказът го разгневил и той заповядал да я хвърлят на зверовете - тя останала невредима. Изплашен от силата на мъченицата, Александър й върнал свободата.
Светите апостоли Павел и Варнава проповядвали Евангелието в Икония, град в Мала Азия. Живеели в дома на благоверен човек на име Онисифор. Св. деятел Павел приказва за него във Второто обръщение до Тимотей по този начин: "Господ да даде благосклонност на дома на Онисифор, тъй като доста пъти ме успокои и се не посрами от веригите ми ". В къщата на Онисифор се събрали всички, които желаели да слушат проповедите на апостолите. Мнозина се обръщали в същинския път.
Измежду честите гости на тоя дом била една 18-годишна госпожица на име Текла, красива щерка на богати и знатни родители. Тя била сгодена за момък, който се казвал Фамир, също всред първите в града по знатност, благосъстояние и хубост. Думите на светия деятел подействали мощно на девойката.
Тя приела скрито християнската религия. Обикнала Бога с цялото си сърце. Отказала се да встъпи в брак. Решила да посвети на Бога целия си живот.
Така тя прекарала доста години още в молитва и положителни каузи. Починала в дълбока напреднала възраст. Света Текла била първата мъченица от дамите християнки. Поради това св. Църква я нарекла "първомъченица ". Заради нейната апостолска активност я нарекла и "равноапостолна ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР