Днес честваме 115-годишнината от Илинденско - Преображенското въстание. Илинденско-Преображенско въстание

...
Днес честваме 115-годишнината от Илинденско - Преображенското въстание. Илинденско-Преображенско въстание
Коментари Харесай

Честваме 115 г. от Илинденско-Преображенското въстание

Днес честваме 115-годишнината от Илинденско - Преображенското въстание.

Илинденско-Преображенско въстание е въстание в Османската империя, проведено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация. То избухва на 2 август (нов стил) 1903 година и обгръща Македония и Одринско. Въстанието отбелязва връхна точка в национално-освободителната битка на македонските и тракийски българи. По данни на ВМОРО, поради потушаването на въстанието 30 000 души от засегнатите райони на Османската империя бягат в България. Част от тях са заселени в днешна Бургаска област.

Въстанието води в Македония и Тракия до 289 сражения на 26 000 въстаници против 350 хилядна турска армия, на 994 починали въстаници, 201 опожарени села, 12 440 опепелени къщи, 4 694 избити, изклани и живи изгорени мъже, дами и деца от мирното население. 3 122 дами и моми са изнасилени от османските чети, а 176- пленени. 70 835 души са обездомени, а 30 000 бягат в България. Жертвите от турска страна са 5325 бойци.

В Битолски окръг, сред 2 август и 23 октомври, стават 150 сражения, в които умират 746 четници, в Солунско – 38 сражения и 109 убити четници, в Скопско – 15 сражения и 93 убити, а в Одрински революционен окръг 36 сражения, 56 убити четници и стотици мирни поданици. На 12 септември 1903 година Генералният щаб на Битолския революционен окръг излиза с окръжно писмо за преустановяване на въстаническите дейности и саморазпускане на щаба

Днешният ден е и формален празник на Кюстендил. Градът има огромен принос в националноосвободителните битки на Македония.

През Кюстендил и региона минава един от тайните канали за транспорт на оръжие и материали, това е бил пътят и на някои чети. В къщата на баба Дона Ковачева, която е реставрирана, е явката на ръководителите на Вътрешна македонска революционна организация. В село Длъхчево-Сабляр е имало бомболивница, където са отливали по този начин нар. "бомби лимонки ".

За формалното честване на 115-ата годишнина от Илинденско - Преображенското въстание деятели и доброволци почистиха паметника на Тодор Александров в центъра на града, където ще има поклонение.

От 19.00 часа на площад "Велбъжд " стартира празничен концерт.

Премиерите на България - Бойко Борисов и на Република Македония - Зоран Заев, ще отбележат дружно годишнината в Благоевград.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР