Днес БСП се събра на пленум, за да наложи Елена

...
Днес БСП се събра на пленум, за да наложи Елена
Коментари Харесай

БСП: Сега или никога. А после?!?!?

Днес Българска социалистическа партия се събра на пленум, с цел да наложи Елена Йончева за лидер на листата им за евроизборите.

“Наложи” е вярната дума, макар че сутринта Кирил Добрев се опита по bTV да разсее подозренията, че партията е разединена. Истината е, че социалистите не обичат да изкарват нескрито вътрешнопартийните си борби и даже да има недоволни, нормално мълчат. Но това не значи, че проблемите в партията липсват.

Кръгът към Корнелия Нинова се готви за финален опит за разлюляване на главния си политически конкурент - ГЕРБ. Червените желаят да отслабят ръководещите, а за какво не - и да ги катурнат от власт. Въпреки че нямат никаква концепция и потенциал какво да вършат по-късно.

Затова и кръгът “Нинова” напира да постави за лидер на евролистата си политическото камикадзе Елена Йончева. Ходът е чудноват, тъй като журналистката не просто не е член на партията, а и измества от първото място водача на ПЕС Сергей Станишев, написа topnovini.

На процедура Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия декларира “Имаме наш евродепутат, някогашен министър председател, някогашен водач на партията, който оглавява второто най-голямо политическо семейство в Европа. Но това не е задоволително той да бъде лидер на листата ни!” А дали концепцията не е, че Йончева е повече “наш човек”?

Дебатът “Йончева или Станишев” е значим по няколко аргументи. Той ще зададе хода на политическата акция и говорене. Ако е Станишев, то ще е по-експертно и умерено. Независимо по какъв начин мина ръководството му като министър-председател, някогашният водач на Българска социалистическа партия натрупа голям външнополитически опит и има съществени позиции в Европа. А въпреки всичко изборите са за Европейски парламент.

Ако е Йончева - предизборната акция най-вероятно няма да се трансформира в борба на хрумвания, а в компроматна война. Освен това слага съществени опасности, както за партията, по този начин и за България и Европа.

Анализатори чакат популистка вълна след изборите през май и голямо пренареждане в главните европейски институции. ЕНП и ПЕС се борят със зъби и нокти за опазване на позициите си. И в случай че при първите нещата наподобяват видимо добре откакто Орбан изиска опрощение, то в ПЕС се задава нова поредност проблеми. И не става дума за разлики сред Нинова и Станишев.

Българска социалистическа партия от ден на ден наподобява на партизанска, подривна организация, която търси своята еднаквост. Днес демократичното, лявото, което младежите припознават от ден на ден отива към маргиналната групировка “Да, България”. Българска социалистическа партия е непрестижен избор и главното й ядро гласоподаватели са застаряващото население. Столетницата не вади нови хрумвания и няма ясни послания. И до ден сегашен надали някой може да изброи пет съществени точки от така наречен “Визия за България”. Напротив - политическото говорене и държание на Българска социалистическа партия е твърдо “анти-ГЕРБ”.

Сега или в никакъв случай - това става залогът за кръга “Нинова” след днешния пленум. Ясно е, че Столетницата ще натовари европейската акция с различен смисъл и упования. Но същото това управление към този момент опита един път тази тактика и не завоюва. Колко още ще търпят структурите и електоратът? Вижте този репортаж на Диян Божидаров за вестник “СЕГА”. От наподобяващата на глава от “Бай Ганьо” публикация се вижда по какъв начин действително вървят политическите процеси в левицата през 2019-а.

Днес четем по какъв начин Георги Божинов съвсем в прав текст обвинил настоящето управление, че отстрелва хора по места.

Той попитал Нинова дали знае по какъв начин се споделя националния уредник на Националния съвет за Хасково и в случай че той е досегашният, значи точно управлението е провело преврата за промяната на Антон Атанасов от шефското място.

Най-естественият избор за лидер на евролистата е Сергей Станишев. Всичко останало е обидно за Българска социалистическа партия. Това пък съобщи някогашният боен министър Ангел Найденов преди съвещанието на пленума на Българска социалистическа партия, представен от “24 часа”.

И излиза наяве, че “Йончева или Станишев” в действителност е “Сега или никога”… само че май единствено за избран кръг. А какво ще се случи с обичайна левица по-късно? Никой не знае…

Автор: Ивайло Митков
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР