Днес БСП се опитва да събори ГЕРБ така, както ГЕРБ

...
Днес БСП се опитва да събори ГЕРБ така, както ГЕРБ
Коментари Харесай

Ояждане и безнаказаност: в България сякаш нищо не се е променило

Днес Българска социалистическа партия се пробва да събори ГЕРБ по този начин, както ГЕРБ събориха Тройната коалиция през 2009 година - с обвинявания за безнаказана и нагла корупция и обещания за обективни санкции. А откакто това се случва още веднъж, значи преяждането с власт явно е константна характерност на българските ръководещи. Константни наподобяват и други две величини - неефективното правосъдие и късата памет на обществото. Резултатът: правдивост по този начин и няма.
Но следва предизборна акция за европейските избори, едната страна още веднъж е брандирана като „ корумпирана ", а другата - като „ герой против корупцията “. И отново се леят начинания за нови закони, за нови инспекции, за още гласност. След вчерашното съвещание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента, отдадено на същата тази битка против корупцията по високите етажи на властта, стана ясно, че акцията се изостря още преди да е почнала. Но не тъй като министър председателят Бойко Борисов и лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова имат разнообразни преразкази за случилото се на „ Дондуков “ 2. За първи път КСНС завърши без обща декларация, защото с тезите на Румен Радев е била съгласна единствено Нинова, а Борисов дефинира президентската чернова за общо решение точно като „ избирателен подарък за госпожа Нинова “.
Операция " Измиване на ръцете "
За да не излезе, че се боят, а и с цел да покажат политическа воля за противопоставяне на корупцията, ръководещите ще одобряват най-безполезното и безвредно предложение на Българска социалистическа партия - основаване на анкетна комисия за инспекция на така наречен „ Апартаментгейт “. ГЕРБ елементарно биха направлявали такава комисия, тъй като, като се изключи Българска социалистическа партия, се употребяват от гласната и негласна поддръжка на останалите парламентарно показани политически сили.
Друго значително предложение на социалистите бе подритнато под килима - за налагане на правосъден надзор върху актовете на прокуратурата. Сега, както е известно, над обвиняването е единствено Господ. За „ цялостен правосъден надзор върху активността на прокуратурата “ прикани още преди десетина години тогавашният основен прокурор Борис Велчев. Идеята бе да се увеличи доверието в работата на обвиняването, обсъждано от мнозина като инструмент за почистване на сметки както с политически съперници, по този начин и на бизнес територии. Но на съвещанието на КСНС предлагането е било отхвърлено с аргумента за несъразмерна натовареност на съдиите. Случайно ли е това?
" Къде е заровено кучето "
Между изборите за евродепутати в края на май и тези за локална власт в края на октомври следва различен прекомерно значим избор - на нов основен прокурор. А за ръководещите, които и да са те, е доста значимо той да бъде следен от тях. Удълженият мандат на Сотир Цацаров изтича през септември и в случай че стабилността си беше все по този начин постоянна, ГЕРБ можеха безпроблемно да наложат и идващия началник на държавното обвиняване. Но в случай че възможни предварителни избори изпреварят процедурата за нов първи обвинител, това не наподобява по този начин предопределено.
Разбира се, Висшият правосъден съвет (ВСС) избира, а президентът подписва указа. Но Цацаров беше прочут като „ любимец на ръководещите “ още преди да завоюва от раз гласуването във Висш съдебен съвет - и преди оня запис, в който един към този момент някогашен прокурор споделя на Бойко Борисов: „ Не ми се подсмихвай, ти си го избра ".
Изборна загуба на ГЕРБ може да докара и до загуба на контрола върху обвиняването - апарата, от който зависи кой да бъде „ опраскан “ и кой - опазен. Това даже наподобява по-страшно за партията, ръководеща към този момент трети мандат. Има вид Цацаров да изиска да бъде освободен предварително от поста, само че в сегашния миг подобен ход би провокирал нови разтърсвания. Затова и ръководещите се стремят да се задържат на власт още известно време, въпреки това да става все по-трудно поради каскадните резултати от „ Апартаментгейт “, поразили и евентуални претенденти за високия пост.
Докъде ще стигне " Апартаментгейт "
Резултатът от евроизборите безспорно ще бъде повлиян от инспекциите на прокуратурата, която изследва по какъв начин са придобили жилищата си ръководителят на КПКОНПИ Пламен Георгиев, синът на шефа на Националната следствена работа и заместител основен прокурор Борислав Сарафов и брачната половинка на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Самата КПКОНПИ пък ще ревизира зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който към този момент напусна Народното събрание. Но до каква степен обществото може да се доверява на Антикорупционната комисия, откакто нейното управление се компрометира по същата причина, поради която ще ревизира Цветанов?
Вчера КПКОНПИ разгласява известие, в което се твърди, че „ офанзивата против Комисията е от двама олигарси и една политическа партия, за което има 2 милиарда и 200 млн. аргументи (на толкоз възлизаше искът на КПКОНПИ за запор на имущество на банкера Цветан Василев - б.а.), които могат да стимулират не една политическа партия да направи това “. Подобни трудове уронват и последните останки от репутацията на органа. След като три месеца ревизираше министъра на финансите Владислав Горанов, който беше заявил, че живее в първокласен апартамент, възложен безплатно от кръстника му, КПКОНПИ заключи, че няма спор на ползи. Как звучи този извод в светлината на новите условия?
Ако не желаеме повече от същото
От годините на Тройната коалиция пазим избледняващите мемоари за скандални заменки на ниви и пущинаци против терени край морето, за спрените предприсъединителни фондове по ФАР и ИСПА, за онази по този начин и несъстояла се концесия за автомагистрала „ Тракия “, договарянията за която продължиха половин мандат. Но „ шестте жилището на Цветанов “ (или пет, или седем, кой знае) ще се помнят. Както ще се запомни и терасата със сауната и барбекюто на Пламен Георгиев. Причините са две - тези кавги имат лица, а на въпросните лица им липсва безапелационния роман за придобиването на парцелите.
Независимо от констатациите на проверяващите, „ Апартаментгейт “ към този момент отслаби ръководещата партия. Защото вся мощни съмнения измежду гласоподавателите ѝ. В същото време не е по никакъв начин несъмнено дали Българска социалистическа партия е действителна опция - или просто повече от същото.
Всяко последващо разобличаване за имотна спекулация, все едно от кого е осъществена, единствено ще ускори отвращението към политическите елити. Това от своя страна ще намали още повече изборната интензивност, която на евроизбори и без друго е ниска, и ще тласне доста гласоподаватели в ръцете на отявлени популисти.
И по този начин опираме до качествата на обществените персони - тези хора, на които разпореждаме доверие, с цел да ни съставляват и пазят ползите ни. Водачът на листата на „ Демократична България “ Радан Кънев заявява обществено както имущественото си положение, по този начин и метода, по който е добито. Нека добросъвестно го създадат и останалите. Иначе, като Диоген с фенера, ще търсим хора честни, хора с достолепие, а не малодушни послушковци с рефлекси на соцапаратчици. Ако не желаеме повече от същото.

Автор: Емилия Милчева, Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР