Днес Бойко Борисов лично свали главата на Главчев и изрита

...
Днес Бойко Борисов лично свали главата на Главчев и изрита
Коментари Харесай

Кулезич: Борисов изрита политическия труп на Главчев и курдиса на стола му поредната ханъма

Днес Бойко Борисов персонално смъкна главата на Главчев и изрита политическия му мъртвец от стола на парламентарен началник. На негово място курдиса Цвета Караянчева, следващата ханъма от необятния му политически харем.
„ Аз не съм духовник “, призна си той пред камерите ден преди този момент. Поводът беше набъркването на дългогодишната му съжителка и бизнес партньорка Цветелина Бориславова в схемите с противозаконните ВЕЦ-ове. „ Имал съм дами. Всичките ли ще тръгнат да ги ревизират? “. След такова брутално признание Караянчева би трябвало да е сигурна, че не я чака по-малко оскърбление от Бориславова и останалите. Но откакто изиграе спуснатата си роля под балдахина на премиерския нагон за еднолична и неоспорима власт.

Главчев небрежно бе изпратен в кохортата на политическите скопци, с цел да продължи да охранява комфорта на падишаха в профил. Ще последва покорно образеца на неколцината си прародители с кастрирани министерски пълномощия и постове.

И всичко това щеше да наподобява като подигравка на турски султански сериал, в случай че драматургията на днешния епизод не беше така грозно съшита с бели конци. И така обидна и за участниците, и за феновете в него.

Първо, министър-председателят демонстративно нахълта в Народното събрание, с цел да разжалва Главчев, макар че съгласно Конституцията ни точно шефът на Народното събрание е първият по сан човек в страната. Следователно, в случай че Главчев беше държавен мъж с достолепие, щеше да уточни вратата на предводителя на изпълнителната власт и да го постави на мястото му.

За жал, до подобен висок драматизъм въобще не се стигна. Главчев беше изпратен измежду редовите партийни пионки със слова, почтени за опело. Парламентаризмът също се оказа за следващ път на два метра подземен. И фактът, че Народното събрание е издигнато върху така наречен „ позорни гробища “, в които турските управляващи са погребвали декласирани видове, още веднъж ни подсети за себе си.

С други думи, Борисов унизи Народното събрание и съзнателно се сложи над него. Така сподели, че не му пука от обвиняванията в тирания. Напротив, сподели, че диктатурата е последното леговище на усилието му да се задържи на власт непременно. Това не вещае мирни дни за озлочестената ни народна власт макар фукнята му, че е наложил мир в Народното събрание преди европредседателството.

Второ, с демонстрацията си той понечи да отнеме успеха на Корнелия Нинова. Показа й, че това е „ пирова победа “, а Българска социалистическа партия още веднъж бе върната в положението на опозиционен миманс. Защото лидерката на Българска социалистическа партия бе на път да завоюва алена точка в борбата си да извади левицата от опозиционната заспалост. Тя отигра самоуверено своеволието на Главчев да я изгони от пленарна зала с овакантяване на Народното събрание до реализиране на оставката му.

Борисов й отмъкна извоюваното преимущество отново за сметка на парламентарните правила. Сега Нинова става повече от всеки път уязвима за офанзиви извън и от вътрешната страна по линия на компромати, интриги и законодателни изобретения, които да я обезвреждат като боеспособен водач.

С бруталната подготвеност да се саморазправи със свои и непознати, Бойко Борисов сподели междинен пръст на парламентаризма. Но пък даде явен знак, че слуховете за предварителни избори са мощно пресилени. Какво тук значи някаква си народна власт?

Люба Кулезич, BIT
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР