Днес, близо седмица след срива на системата, Търговският регистър все

...
Днес, близо седмица след срива на системата, Търговският регистър все
Коментари Харесай

Защо сривът на Търговския регистър стана проблем на цялата държава

Днес, близо седмица след срутва на системата, Търговският указател към момента не работи с цялостната си функционалност.

Всичко стартира в края на предходната седмица, като краткотрайният проблем с достъпа до един уебсайт се трансформира в рецесия, която обхвана страната.

Какво може да аргументи срутва в Търговския указател

Търговският указател не работи, сезирани са ДАНС, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата

В регистъра се съхраняват и отразяват данните за настоящото положение и историята на всички търговски сдружения, както и на юридическите лица с нестопанска цел в България.

Оказа се, че казусът не е единствено онлайн. Службата за информации спря да работи и на гише, тъй като нямаше достъп до базата с данни.

От Агенцията по вписванията отхвърлиха да разясняват аргументите за казуса. От компания „ Лирекс”, която се грижи за поддръжката на Търговския указател също не дадоха пояснение. Самият контракт сред страната и сдружението пък е конфиденциален. Това породи всевъзможни спекулации.

Предположенията се движеха от хакерска офанзива, през злонамерен срив, за да се изтрият данните за избрани компании, до това, че системата на Търговския указател не се поддържа и няма така наречен „ бекъп” - копия на цялата информация за възобновяване ѝ при механически проблем, каквито законът изисква.

А казусът е в действителност голям, защото неналичието на регистъра връща българската стопанска система в ерата преди интернет, когато записването, инспекцията и връзката по покупко-продажбите е ставала в пъти по-бавно с носители на хартия. Такова закъснение за нескончаем интервал от време би довело до съществени вреди за бизнеса, даже в дребна страна като България.

„ Това е един доста голям проблем. Освен че на процедура преустановяват комерсиалния оборот и вписванията на промени в структурата и капитала на сдруженията, регистриране на нови сдружения, внася и една неустановеност в собствеността и още не е ясно какви ще бъдат вредите. Дали е просто едно запушване на работата, закъснение, или ще има проблеми и с информацията, с възобновяване на цялостен размер на информацията. Възможно е при една такава обстановка да се получат благоприятни условия за злоупотреби. Това основава проблеми и опасности. Предприемачите вместо да си гледат бизнеса, би трябвало да се занимават с административни процедури “, разяснява пред Дарик ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Едва през днешния ден вицепремиерът Томислав Дончев изрично отхвърли всички спекулации и уточни, че става въпрос за механически проблем. Той увери, че няма никакви операции на информацията в регистъра и добави, че страната ще вземе ограничения да предотврати бъдещи сходни сривове, като сътвори единна система за предпазване на данните от другите архиви.



Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР