Днес благоевградската общественост отбеляза 117 години от смъртта на революционера

...
Днес благоевградската общественост отбеляза 117 години от смъртта на революционера
Коментари Харесай

Благоевградчани отбелязаха 117 години от смъртта на Гоце Делчев

Днес благоевградската общност означи 117 години от гибелта на революционера Гоце Делчев. Това оповестиха от Община Благоевград.

На събитието участваха Вр.и.д. кмет на община Благоевград Ясен Попвасилев, заместник-кметът по просвета и филантропични действия доктор. инж. Василиса Павлова, заместник-кметът по строителството инж. Евгени Терзиев, заместник-кметът по публичен ред, сигурност и спорт Любен Милев, секретарят на общината Мария Стойнева, ръководителят на Общинския съвет Андон Тодоров, заместник-областният шеф Иван Стоянов, представители на институции и политически партии.



Гоце (Георги) Николов Делчев е роден на 23 януари 1872 година в гр. Кукуш, югоизточна Македония. Той е лидер и идеолог на Вътрешно македоно-одринската революционна организация. Имал е ефективно присъединяване в доста градове от Югозапада измежду които: Кочериново, Рила, Кюстендил и Дупница, където провежда погранични пунктове на своята организация. През март 1903 година четата на Гоце Делчев взривява моста на река Ангиста на железопътната линия Солун – Одрин.

Каракачанов: Гоце Делчев беше българин по етнос и разбиране – като болшинството от популацията в Македония

В началото на май същата година, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг, четата му попада в обграждане в село Баница, Серско.

Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 против 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев пробва да изведе четниците от селото, само че опитът пропада. Битката край село Баница приключва със гибелта на Гоце Делчев и Димитър Гущанов, до момента в който другите съумяват да избягат. Гибелта на Гоце Делчев се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.

Героят на революцията умира единствено на 31 години в Баница, Османска империя.



(Снимки: Община Благоевград)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР