Днес би трябвало да се подпише договорът за машинното гласуване

...
Днес би трябвало да се подпише договорът за машинното гласуване
Коментари Харесай

Говорителят на ЦИК: Машините за изборите идват на 10 май

Днес би трябвало да се подпише договорът за машинното гласоподаване и да стартира осъществяването му, сподели пред БНР представителят на ЦИК Александър Андреев, откакто през вчерашния ден Върховен административен съд отхвърли жалбата против решението на ЦИК за избор на снабдител на машините за гласоподаване.

„ Машините следва да дойдат до 10 май. След това би трябвало да бъде гарантиран софтуерът с оглед гласуването, да бъдат одитирани машините и на 25-ти да бъдат в секциите. Те ще бъдат доставени в деня, когато се предават избираните бумаги и материали на секционните изборни комисии. Тогава ще бъде осъществена инспекция на място – дали те действат, с цел да може на другия ден да се гласоподава. Предварително ще стартира образованието на самите секционни изборни комисии, както ще бъдат показани и за разяснителната акция “, изясни той в предаването „ Преди всички “ по БНР.

Андреев е безапелационен, че все още не се мисли за проект „ Б “: „ Имаме гаранцията и уверението, че договорът ще бъде изпълнен по този начин, както са посочени нашите периоди в публичната поръчка и както са посочени в самия контракт “.

Говорителят на ЦИК разяснява и цената за наем на машините. По думите му в нея са включени всички действия, които съпътстват машинното гласоподаване, като редица логистични действия и обезпечаване на механически сервиз. Ако машините бяха закупени, ЦИК в допълнение следваше да извърши тези действия посредством различен реализатор или сама да обезпечи, означи Александър Андреев.

ЦИК извършва Изборният кодекс подобен, какъвто е, акцентира още той и изрази вяра за локалните избори:

„ Считаме, че ще имаме задоволително дълъг интервал от време, с цел да може тогава да се реши, да се направи социална поръка за произвеждане – тогава, когато към този момент ще могат да бъдат създадени, одитирани и сертифицирани, и надлежно да се решат и всички останали съпътстващи въпроси, които сега са включени като предмет към контракта “.

Към момента на регистрирането на кандидатските листи ЦИК прави инспекция посредством ГРАО дали тези претенденти дават отговор на условията, означи представителят на ЦИК. По думите му все още не е открита липса на изпълнено изискване за непрекъснат и сегашен адрес в Република България и в друга държава-членка на Европейски Съюз.

До 3 май ще стане инспекцията на всички подадени заявки за гласоподаване в чужбина, сподели още Александър Андреев и добави, че до 4-5 май би трябвало да бъдат избрани местата за гласоподаване и броят на секциите, които ще бъдат формирани.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР