Dnes.bgС увеличаването на заплатите се връща и желанието за работа

...
Dnes.bgС увеличаването на заплатите се връща и желанието за работа
Коментари Харесай

11 000 от общо 90 000 учители са до 35-годишни

Dnes.bg

С увеличението на заплатите се връща и желанието за работа в учебните заведения

В системата на предучилищното и учебното обучение работят близо 90 000 педагогичен експерти, като компликациите за застраховане на системата с учители са свързани с два фактора. Първият от тях е поради намалената податливост в последните десетилетия за включване в педагогическо обучение и в педагогическа специалност, а вторият, доста по-проблемен фактор е обвързван с възрастовата конструкция на учителите. След нарастванията на възнагражденията на учителите се усилва и желанието за връщане в педагогическата специалност, а и подтикваме учениците да учат в педагогичен специалности в университетите, сподели в отговор на настоящи въпроси министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на съвещанието на парламентарната просветителна комисия.

Той заяви, че в последните години в пенсионна възраст навлизат сред 4000-4500 учители, а при естествена възрастова конструкция би трябвало да се пенсионират към 2000 учители годишно. 3,5 % са учителите, които са навлезли в пенсионна възраст, а младите учители до 35 години са 14 % - или са 11 000, сподели министър Вълчев. Той означи, че при естествена възрастова конструкция в образованието младите учители би трябвало да са 25 %. Най-висока беше междинната възраст при учителите преди четири години - 52,5 години, само че в този момент тя " падна ", така в образованието започнаха да навлизат и млади учители, сподели министърът.

От 5000 възпитаници с високи резултати на изхода на гимназиалното обучение 115 от тях са се присъединили в педагогическо обучение в университетите, осведоми министър Красимир Вълчев. Той акцентира, че по тази причина за студентите в педагогическите специалности за следващата година са планувани и спомагателни стипендии, както и за студентите в инженерните специалности.

Има 1100 учебни заведения в страната с централизация на възпитаници от уязвимите групи и в тези учебни заведения учителите имат ежедневна спомагателна работа с децата, сподели министър Вълчев. Той сподели, че на тези 1100 учебни заведения в допълнение са предоставени общо 30 милиона лв. - за спомагателни хонорари на учителите и за активността на 200 посредници в тях.

Средната посещаемост в някои учебни заведения в страната е 50 %, като вероятното решение е всички дружно - другите институции, да мотивираме децата да посещават учебно заведение, сподели просветителният министър. Той означи, че съвсем във всяка област има по няколко професионални гимназии, които са най-проблемните учебни заведения, другите най-проблемни учебни заведения са тези в обособените квартали. " Има доста професионални гимназии, които се изкушават да симулират старания, да прикриват отсъствия, а в някои случаи искрено да притеглят възпитаници с това, че няма да вървят на учебно заведение и там би трябвало да бъдем безусловно безкомпромисни ", разяснява министър Красимир Вълчев.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР