Днес беше последния ден от изслушванията в СЕМ на кадидатите

...
Днес беше последния ден от изслушванията в СЕМ на кадидатите
Коментари Харесай

Сашо Диков иска да направи БНТ информационно-публицистична, Кошлуков - по-технологична

Днес беше последния ден от чуванията в Съвет за електронни медии на кадидатите за нов общоприет шеф на Българска национална телевизия. Утре регулаторът ще избере кой ще е той.флаг

© Велко Ангелов И през втория ден от чуването на шестимата претенденти за общоприет шеф на Българска национална телевизия, главната тематика остана финансовата рецесия, в която се намира публичната телевизия и съответните ограничения с цел да се предотврати банкрутът. В сряда Съветът за електронни медии (СЕМ) изслуша концепциите на първите трима от претендентите да управляват публичната телевизия в идващите три години - Сашо Йовков, Никола Тодоров и Явор Симов. Днес пред съвета се явиха другите трима - отново по реда на подаване на документите - журналистът Сашо Диков, и.д. генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков и Стоил Рошкев. Гласуването в Съвет за електронни медии ще се организира на следващия ден, за определен ще бъде разгласен този, който събере най-малко 3 гласа всред общо петимата членове на съвета.

Конкурсът се организира в изискванията на невиждана финансова рецесия в Българска национална телевизия. От доклада за положението на малкия екран, изработен в средата на юни по искане на Съвет за електронни медии, стана ясно, че медията е задлъжняла с 44 млн. лева, а до края на годината сумата може да доближи и 50 млн. лева Затова и главният въпрос, който се слага към този избор, е какво би трябвало да се направи, с цел да се подсигурява независимостта на Българска национална телевизия - както финансовата непоклатимост, по този начин и свободата на публицистичната политика и отбраната против всякаква политическа интервенция. Сашо Диков: Съвет за електронни медии стои и гледа по какъв начин банкрутира Българска национална телевизия с необятно затворени очи
Започва работа в Българска национална телевизия като състезателен публицист, където работи главно за " Ефир 2 ". Преди това е бил играч и републикански първенец по ски.
Бил е програмен шеф на " Канал 3 " и прави малкия екран разпознаваема като вкарва живите предавания от значими събития; и до през днешния ден каналът излъчва непосредствено от мястото на събитието, тъй като това се е трансформирало в негова запазена марка. До 2015 година води предаването " Дикoff " по Нова тв. За малко е програмен шеф на BiTV. В момента е създател и водещ на предаването " ЕвроДикоф " по тв " Евроком ".

Акценти от представянето

" Българска национална телевизия се намира в дълбока финансова, професионална и журналистическа рецесия, от която може да излезе единствено с коренни промени, завършек на слугинажа по отношение на политиците, задаване на честните и неуместни въпроси, затваряне на кранчетата за източване, финансова дисциплинираност и препрограмиране с качествени и гледаеми излъчвания ". Това съобщи пред Съвет за електронни медии Сашо Диков, който през днешния ден първи застана пред регулатора.

През цялото време на събеседването, в типичния си жанр да приказва непосредствено Диков насочи доста рецензии към досегашното ръководство на Българска национална телевизия и към самия медиен регулатор, който по думите му стои и следи протичащото се в публичната телевизия с " необятно затворени очи ".

По думите на Диков сега националната телевизия е цялостен новобранец на зрителския и рекламния пазар. Той цитира данни за телевизионната гледаемост, съгласно които БНТ1 е пет пъти по-малко гледана от bTV и " Нова тв ", а другите и канали – БНТ2, БНТ3 и БНТ4, " изобщо ги няма на зрителската карта ". Според справките, които направил за постъпленията от реклама, Българска национална телевизия не запълва рекламното си време, макар че то е мощно лимитирано от закона (обществената телевизия има право на 15 мин. реклама на денонощие от които 5 мин. в праймтайма, б.а.). " Трагични са нещата и това дава още по-вярна картина за положението на малкия екран ", добави той. Той даде образец, че през април в най-гледания пояс от 19 до 22 часа, така наречен праймтайм, уплътняването с реклами е 46 %, а общо за денонощието е 56%.

Сашо Диков даде обещание, че в случай че бъде определен за шеф на малкия екран, БНТ2 ще стане осведомително - публицистичен канал с доста живи връзки от мястото на събитията. По думите му, главната цел ще е да се сътвори табиет на феновете да гледат БНТ2, когато в страната и по света се случи нещо значимо и изключително. " Ще се залага на доста повече директни включвания, на спирания на програмата. В сряда, четвъртък и петък ще бъде основано предаване " Властта през днешния ден ", което ще се излъчва директно от Народното събрание, Министерския съвет и така нататък ", сподели Диков. Той даде обещание да подаде оставка, в случай че до три месеца откакто е поел поста общоприет шеф, новата програмна скица на БНТ2 не проработи и не даде резултати.

Според Диков по БНТ1 би трябвало да бъде основан вечерен публицистичен пояс, който да стартира след централната емисия вести " По света и у нас " в 20 ч. " Така ще избием зъбите на утринните блокове на bTV и " Нова ", тъй като и там сега Българска национална телевизия е изгубила борбата ", сподели Диков.

Обществената телевизия би трябвало да има свои следствия по значими тематики и да има профилирано предаване за това откакто " Открито " е свалено без ясни причини.

Той изрази отвращение, че в пика на " Апартаментгейт " предаването " Референдум " се е занимавало с Турция и с проблемите на Европа - това е бягство от най-важните проблеми в страната, съобщи Диков.

Кой даде право да тръгне такова безумно предаване като " Тъписимо ", както аз споделям на " Спортисимо ", попита Сашо Диков Съвет за електронни медии. Той остро подлага на критика управлението на Българска национална телевизия, което съгласно него е отговорно за настоящето плачевно положение, в което се намира тя. " В моята идея съм споделил, че малкия екран е в ужасяваща рецесия като имидж, доверие, журналистическа работа, програмно и финансово. Това, което съставлява Българска национална телевизия сега, е голямо закононарушение на група хора – първо към аудиторията. Това, което се предлага от 4-те канала, е под всякаква рецензия. Второ, по отношение на специалността и метода, по който тя се упражнява. Това е закононарушение и по отношение на самата 60-годишна институция Българска национална телевизия ", сподели Сашо Диков. За излизане от рецесията той предлага 2 посоки, по които да се вземат ограничения. Едните са финансовите ограничения за стабилизиране. Диков изясни, че би трябвало да се тръгне на самоуверен диалог с властта.

Сашо Диков желае БНТ3 да е с ново допълнено наличие с изключение на спортно – да е по-модерен, в него да има повече за занимания и за здравословен метод на живот. По думите му най-справедливият модел на финансиране за Българска национална телевизия ще е тя да не зависи от волята и прищевките на ръководещите. Емил Кошлуков: Ако Българска национална телевизия беше частно дружество до мен в този момент щеше да стои синдик
От средата на юни е и.д. общоприет шеф на Българска национална телевизия, откакто през април размени титуляра на поста Константин Каменаров, който бе наказан за шофиране след приложимост на алкохол. Преди това малко повече от година и половина Кошлуков е програмен шеф на главната стратегия на малкия екран БНТ1. На този пост е назначен от Каменаров. По същото време е и водещ на политическото предаване " Още от деня ". Бил е водещ на предаването " Таралеж " по телевизия Евроком България сред 2006 и 2009. После води коментарното предаване " Факторът Кошлуков " по TV7. През 2013 година влиза в управителния съвет на " Ноу фрейм медия " – компанията притежател на TV7 (тогава благосъстоятелност на Цветан Василев). За малко през 2014г. става изпълнителен шеф на TV7 и News7. След свалянето на " Факторът Кошлуков " от TV7 предаването се трансферира в Канал 3 (септември 2015 – април 2016). Бил е програмен шеф на малкия екран на партия " Атака " - АЛФА през 2016/2017 година

Акценти от представянето

Представянето на концепцията си Емил Кошлуков стартира не с финансовото състояние на Българска национална телевизия, а на конкурентната среда, в която се развива в световен проект. Причината за това е фактът, че в случай че Българска национална телевизия не се модернизира софтуерно и съдържателно, в случай че не стане налична на всички платформи, може да се трансформира в медия със затихващи функционалности.

Пред медийния регулатор той посочи, че Българска национална телевизия би трябвало да се развива и на новите платформи, като да вземем за пример сътвори мобилно приложение, с което аудиторията да може да получи навреме уведомление за случила се вест. В концепцията му влизат още основаването на нови излъчвания, мощен акцент върху филмовото произвеждане, софтуерно обновяване и нови органи на ръководство.

Кошлуков желае да развие програмен съвет, който да съставлява съвещателен орган, чиито членове да бъдат строго избрани (като шефове на разнообразни звена, представители от Обществения съвет на телевизията) и да носят дружно отговорността. По думите му е доста значимо програмата да не се базира на еднолични решения на правилото " Това ми харесва, ще го включа в програмата ".

Како главен принцип в концепцията му е заложен правилото за по-голяма бистрота и отчетност към: Съвет за електронни медии, парламентарната медийна комисия, финансовото министерство. " Ще представяме бюджета си пред Съвет за електронни медии и по какъв начин той се изразходва, Ще приготвяме отчет за медийната комисия в националното заседание. Ще организираме регулярни срещи с Финансовото министерство. Трябва повече да си сътрудничим с Европейския съюз за радио и телевизия, който да ни оказва помощ в правенето на одитни отчети ", разясни Кошлуков.

Естествено той имаше коментар и по финансовата рецесия в медията, като съобщи, че в ролята си на и.д. общоприет шеф се е постарал да приключи и да преразгледа основни контракти, от които медията е губела доста пари. " Мисля, че с ограниченията, които предприехме успяхме да спасим 7-8 млн. лева на Българска национална телевизия ", посочи Кошлуков. Той сподели пред присъстващите, че никой неможе да разгласи Българска национална телевизия в неплатежоспособност, тъй като не сме частна медия, само че в случай че бяхме такава, в този момент до мен щеше да стои синдик.

Кошлуков даде образец с две излъчвания, които по думите му са качествени, само че костват скъпо на малкия екран. " Безспорно стани богат " има висок рейтинг, само че е доста скъпо предеване и не е за Българска национална телевизия. " Референдум " има мнго безценен контракт с организация " Алфа рисърч " и бтова прави бюджета му доста висок. Ако стана общоприет шеф ще спра " Стани богат ", а във връзка с " Реерендум ", ще опитам да предоговоря изискванията с " Алфа рисърч ". Кошлуков посочи, че договорът за социология е за сума, която е четири пъти повече от хонорарите на всички хора, заети с предаването.

В концепцията си Емил Кошлуков обрисува пакет от ограничения в четири сфери, които да реформират малкия екран - законодателни, финансови, управнически и софтуерни. Според него на Българска национална телевизия ѝ би трябвало нова организация на ръководството, засилено филмопроизводство, нова програмна идея, ясни правила за кариерно израстване.

По отношение на модела на финансиране, съгласно него би трябвало да се избере един от три разновидността - дали Българска национална телевизия да мине напълно на държавна прехрана без да излъчва реклами; да ускори продажбите на рекламно време, в това число посредством аутсорсване на активността към рекламни агенции; или най-сетне политиците да имат смелостта да задвижат " Фонд радио и нелевизия ", който от години неможе да проработи. Той планува жителите да заплащат такса на публичната телевизия, която да е част от издръжката на медият. " с цел да проработи този фонд, би трябвало да спечелим доверието на феновете и да сме транспарантни пред тях. Иначе няма по какъв начин да ни имат вяра ", сподели Кошлуков.

Попитан за ограничението на публицистиката и усилване на т.нар инфотейнмънт наличие в програмата на Българска национална телевизия в интервала, в който той е програмен шеф и и.д. общоприет шеф, Кошлуков отговори: " Може би, би трябвало да видя данните, не съм осведомен в този отчет. Ще приказвам с Юлияна Пръмова незабавно, с цел да видя за какво в има такива проблеми, ще го ревизира на секундата. (...) Вие непрестанно желаете да давам оценка на господин Каменаров, Вие не познавате ли структурата? " Стоил Рошкев: От еврофондове може да се финансира нова постройка за Българска национална телевизия
Завършил е българска лингвистика в Софийския университет " Свети Климент Охридски ". Работи като публицист поредно в Българска телеграфна агенция, БНР и Българска национална телевизия. В публичната телевизия близо 10 години е кореспондент. Автор е на разкази, романи и стихосбирки. В края на 90-те години нашумява със стихосбирката си " Ток ", която сполучливо комбинира ефектна метафорика с всекидневен и даже махленски език. В моминта Рошкев е водещ на утринния блок на малкия екран на Българска социалистическа партия - Българска свободна телевизия.

Акценти от представянето

Концепцията на Стоил Рошкев бе озаглавена " Да създадем Българска национална телевизия още веднъж велика ". Той стартира презентацията си с думите, че публичната телевизия има потребност от своя ефирен Тръмп, който да може да се оправи с " дълбоката телевизия ".

По сходство на предшествениците си Стоил Рошкев се зарече, че в случай че бъде определен за общоприет шеф, ще спре кранчетата за източване на медията. Според него тя не е във банкрут и бюджетът ѝ е задоволителен за активността ѝ. Той предложи да се промени методът към външните продукции - те да бъдат на лична прехрана посредством спонсорства. Във вътрешните излъчвания пък трябвало да се съблюдава плурализмът и да не се канят все едни и същи посетители.

По думите на Рошкев, Българска национална телевизия може да си обезпечи спомагателни доходи, като да вземем за пример дава пространства чартърен или отвори почивните си бази. От еврофондове пък може да се финансира нова постройка за малкия екран - в НРТЦ зад The Mall на " Цариградско шосе ".

На въпрос на члена на Съвет за електронни медии Розита Еленова би ли се справил при липса на управнически опит, той отговори: " Вие бяхте тези, които избрахте Константин Каменаров, за който се говореше, че има извънреден управнически опит. Той не управляваше себе си, камо ли да ръководи тези 1500 души. Какво значи управнически опит? Това е просто едно работно място. "
С представянето на Стоил Рошкев чуването на шестимата претенденти завърши. Утре в 11 ч членовете на Съвет за електронни медии ще изберат новия общоприет шеф.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР