Днес беше открит първият в България Център за допълваща грижа

...
Днес беше открит първият в България Център за допълваща грижа
Коментари Харесай

Откриха първия център за деца с ревматични заболявания у нас

Днес беше открит първият в България Център за допълваща грижа за деца с ревматични болести и техните родители. Центърът се намира в Клиниката по ревматология, кардиология и хематология на СБАЛ по детски заболявания " Проф. доктор Иван Митев " и съставлява предпазено пространство, в което децата и техните родители ще могат да получават поддръжка и съвещания от здравни експерти, психолози и арт терапевти.

У нас към 60 000 души страдат от ревматоиден артрит - автоимунно заболяване, което предизвиква хронично инфектиране на ставите. В България дребните пациенти с тази болест са над 900. У нас Националната здравноосигурителна каса поема на 100% лекуването на децата, като реимбурсира и най-съвременните биологични лечения.

Роза Чеглайска, ръководител на Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА) и пациент с ревматологично заболяване, откри събитието, като показа центъра за сложна грижа, в който децата с ревматични болести ще могат да се развиват и интегрират. " Това е единствено началото. Надграждането продължава - тук ще се организират лекции от експерти, ще организираме и арт лечения. Ние не би трябвало да разрешаваме децата да се инвалидизират. Те би трябвало да изживеят своето детство и да станат почтени членове на нашето общество ", съобщи тя.

Инициативата получи поддръжката здравни институции. Председателят на Комисията по опазване на здравето към Народното събрание - доктор Даниела Дариткова, изпрати приветствен адрес на уредниците, в който изрази своята увереност в публичната значителност на центъра. Гост на събитието беше доктор Искра Кюркчиева, дирекция " Болнична здравна помощ " в Националната здравноосигурителна каса, която сподели: " Радвам се, че с тази нова облага децата ще се усещат част от една общественост, която е подкрепяна и от НЗОК ".

Доц. Стефан Стефанов, шеф на Клиниката по ревматология, кардиология и хематология на СБАЛ по детски заболявания " Проф. доктор Иван Митев " показа значимостта на болестта, което протича нападателно при децата и може да докара до инвалидизация. Ревматоидният артрит е хронично и тежко заболяване, което оказва голямо въздействие на развиването и растежа на децата и те се нуждаят от непрекъснати грижи и поддръжка, с цел да съумеят да се социализират и да не се усещат разнообразни и отритнати от обществото. " Благодарение на актуалните лечебни средства и лекарства и положителния контакт сред доктор, родител и дете, се реализира най-хубавото лекуване на дребните пациенти ", съобщи той и добави, че в центъра родителите ще реализират освен по-добра връзка с децата си, само че и с лекарите. " За благополучие у нас имаме опция да лекуваме дребните пациенти с всички модерни лекарства, в това число с биологична терапия. Благодарим на Здравната каса, която не е върнала нито едно дете, което се нуждае от такова лекуване ", добави доцент доктор Стефанов.

Лице на самодейността стана актрисата Стефания Колева, която показа персоналните си претекстове да поддържа идеята. Тя даде себе си като образец за човек, който живее обикновено и интензивно с автоимунно заболяване. " Центърът за допълваща грижа е доста добър образец за това по какъв начин ние би трябвало да бъдем дейни по повод нашето лично здраве ", сподели тя и добави, че е належащо също самообладание и позитивна сила. Стефания Колева показа, че като сертифициран арт терапевт през есента ще приготви за децата с ревматични болести арт терапия и ще организира с тях няколко ателиета. Актрисата пожела на дребните пациенти и техните родители да намерят верния път да се оправят със болестта.

За това могат да оказват помощ освен навременната диагноза и подобаващото лекуване, само че и спомагателните грижи, които децата ще получават в центъра. Освен препоръки и рекомендации за по-лесното справяне със признаците и с всички други съпътстващи отрицателни последствия на заболяването, центърът за допълваща грижа ще обезпечи на децата и техните фамилии пространство, в което да се срещат и споделят между тях, да прекарват време дружно и да не се усещат изолирани и разнообразни. Това е изключително значимо за дребните пациенти, защото децата с ревматични болести са по-чувствителни и затворени, минават през сложни процеси и би трябвало да се оправят с повече провокации в сравнение с техните връстници. За тях центърът ще бъде една свободна зона, в която ще бъдат предразположени да се показват свободно и да творят дружно с арт терапевти, да задават своите въпроси към психолози и да поддържат връзка с деца и фамилии със същите проблеми.

Всички участници в събитието приканиха идеята и напъните на неправителствени организации като АПРА и обществено виновни компании като сътрудниците на самодейността - АбВи България и Рош България, да бъдат подкрепени от цялото общество, тъй като децата с ревматоидни болести имат потребност от разбирането и съпричастността на всеки от нас.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР