Днес беше обсъдено и взето решение за хидроенергиен комплекс Белмекен-Сестримо-Чаира.

...
Днес беше обсъдено и взето решение за хидроенергиен комплекс Белмекен-Сестримо-Чаира.
Коментари Харесай

Кабинетът с ключово решение за енергетиката

Днес беше разисквано и взето решение за хидроенергиен комплекс " Белмекен-Сестримо-Чаира ". Това разгласи министърът на енергетиката в оставка на брифинг след днешното съвещание на Министерски съвет, съобщи кореспондент на.

ПАВЕЦ " Чаира " е най-голямата помпено-регулираща централа в Югоизточна Европа. Това е и най-значителната регулираща мощ в нашата електроенергийна система. Взетото решение е значима стъпка по отношение на право на градеж и осъществяване на обекта язовир " Яденица ". С това решение ще се усили обемът на долния контейнер на ПАВЕЦ " Чаира " с 9 млн. кубика. По този метод централата ще премине от дневен към седмичен режим на равнене на водните размери и ще има опция за работа на цялостна генераторна мощ в продължение на 20 часа. Текущо тази мощ е осем часа и половина, т.е. потенциалът ще се увеличи повече от два пъти. Ще има и опция за работа 22 часа в помпен режим, като сега е 11 часа. Реализирането на плана " Яденица " ще докара до доста възстановяване на структурата на аварийните мощности на страната, като генераторна мощност от 864 мегавата и минимално време за постигане на цялостно натоварване от под 5 минути, висока степен на автоматизация на работните режими и така нататък, съобщи Николов.

Казано просто, " Чаира " ще има опция да извършва ролята на спешен запас на електроенергийната система в интервал от 20 часа. Това е от позиция на сигурност. От позиция на тактика на България и развитие на " зелена " и уравновесена сила и всички провокации, свързани със " Зелената договорка ", не би трябвало да се не помни, че " Чаира " може да се преглежда като тип батерийна конструкция. Това ще даде опция доста от " зелените " планове, които към този момент са входирани в Системния оператор, да се случат и случвайки се, да има мощ, която да ги балансира и по този метод да има много по-приемливи цени и много по-големи благоприятни условия за нови планове в България, уточни енергийният министър.

Реализацията на плана " Яденица " стартира през 1994 година През 2005 година строителството е прекратено заради липса на финансиране. 2016 - 2017 година е осъществена актуализация на съществуващия работен план и чак в този момент доближаваме до стадий, в който може да се одобри, че фактическите стъпки по реализацията на този план ще подсигурят България да резервира позицията си на балансьор на електроенергийната система в целия район, сподели още.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР