Днес беше гласувано отпадането на мораториума върху новите молекули и

...
Днес беше гласувано отпадането на мораториума върху новите молекули и
Коментари Харесай

Д-р Галинка Павлова, БЛС: Отпадането на мораториума не засяга новите лечения

Днес беше гласувано отпадането на мораториума върху новите молекули и медикаменти, само че не и върху новите лекувания, акцентира в студиото на „ Още от деня “ доктор Галинка Павлова, зам.-председател на Българския лекарски съюз. Така по думите ѝ се стопират вложенията в лечебните заведения и в здравния бранш.

Тя очерта три съществени посоки, поради които лекарите от БЛС показват мощното си неодобрение - рамковият контракт, мораториумът върху новите лекувания и надлимитните действия. Според нея митингите на медиците са неизбежни.

Пациенти ще останат без медикаменти по празниците и при започване на януари поради отсрочено заплащане на Здравната каса към аптеките, споделят от Съюза на фармацевтите. По тази причина те се отдръпват от договарянията по Рамковия контракт. От Българския лекарски съюз пък предизвестяват за различен проблем - споделят, че в последните дни ставаме очевидци на невиждано неглижиране от страна на здравното министерство и Касата на проблемите в опазването на здравето.

Много са аргументите за недоволството на българските лекари, медици, сестри и даже пациенти, само че има три съответни мотива, съобщи зам.-председателят на Българския лекарски съюз доктор Галинка Павлова.

Първият е рамковият контракт.
доктор Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС: Все още няма стартирал развой на договаряния сред БЛС и Надзорния съвет на здравната каса. Това е невиждано.
Павлова означи, че нормално работата по договарянията стартира октомври и със настоящето състояние показват, че не желаят да се водят договаряния с БЛС. Според нея разновидностите за това са два - или непросветеност, или инструкция. Когато няма договаряния, Касата сама ще разпредели разноските за здраве.

Вторият мотив за неодобрение съгласно Павлова е мораториумът. Тя пита за какво е останал мораториумът върху новите действия, а е отстранен мараториумът единствено върху новите медикаменти. Тя разясни, че отпадането на мораториума не значи отпадане на новите действия.
доктор Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС: Текстът касае единствено новите молекули и медикаменти, само че остана мораториум върху нови действия. Отново се получава двоен стандарт. Под натиска на улицата и страстта се взимат решения, а не под силата на разсъдъка на Българския лекарски съюз.
Тя изясни, че пациентите са прави да отпадне мораториума, само че означи, че не медикаментите сами по себе си не лекуват. Така с мораториума върху нови действия се лимитират вложенията в лечебните заведения.
доктор Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС: Ако аз като шеф на една болница желая да въведа нова активност, технология, новаторски способ на лекуване, и закупя тази инсталация и наема доктор от друга болница, няма да мога да сключа контракт със Здравната каса, тъй като това се води нова активност.
Повлова изнъкна, че политиците са водени от политически претекстове, а не от разсъдъка, тъй като другояче щеше да отпадне и мораториумът върху новите лекувания. Според нея гласът на БЛС е потопен, а отговорът на ръководещите е, че мораториумът няма по какъв начин да падне. В зала обаче се е дал своя вот напълно бюджетът на НЗОК, без да се гледат съответни текстове и да се разясняват.
доктор Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС: Това е ужасно отчаяние. Вместо да сме задоволени от гласуваното в Народното събрание. Истината боли и политиците не обичат да я чуват. Всички дружно заедно съгрешиха.
Третият мотив за неодобрение е въпросът с надлимитните действия, добави Павлова.
доктор Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС: Имаме писмо от Национална агенция за приходите, съгласно което сме събрали 124 млн. лева надсъбрани здравни вноски, които са влезнали в бюджета на Здравната каса. И през днешния ден ние питаме - къде отидоха тези пари? В същото време Касата и тази година не е разплатила на лечебните заведения надлимитна активност.
Павлова изясни, че „ надлимитна активност “ значи активност, която е към този момент осъществена и е било помогнато на нуждаещ се, само че Касата е отказала да я изплати, макар че я е признала. Тя означи, че към медикаментите се изплаща всичко, само че не се изплаща изключителният труд на българските медици, които ще работят по Коледа и Нова година.
доктор Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС: Нещата отиват на зле, по тази причина са и банкрутите на лечебните заведения.
Зам.-председателят на БЛС изрази твърдото разбиране, че ще има митинги. Според нея в здравния бранш царува цялостен безпорядък.
доктор Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС: Светли Коледни празници на всички български жители и да останем с вяра за държавническо отношение от нашите политици, а освен за политиканстване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР