Днес бензинът изрично се обозначава като безоловен, но зад този

...
Днес бензинът изрично се обозначава като безоловен, но зад този
Коментари Харесай

Томас Мидгли – създателят на легални отрови

Днес бензинът категорично се отбелязва като безоловен, само че зад този надпис се крие притеснителната история за времето, когато отровният оловен бензин се е употребявал всеобщо и е отнемал живот.

През октомври 1924 година по време на конференция, предизвикана от недоверието към влагането на тетраетил олово в бензина, основателят на съединението Томас Мидгли демонстративно измил ръцете си в него и декларирал, че даже всеки ден да прави това, той не поема никакъв риск.
 Снимка 416224

Но Мидгли не бил напълно откровен, защото неотдавна преди този момент прекарал няколко месеца в опити да се възвърне от отравяне с олово. За страдание не всички забъркани в производството на веществото имали шанса да останат живи и здрави. Само в границите на седмица трагично починали петима служащи от фабриката Стандарт Ойл в Ню Джърси, откакто първоначално почнали да халюцинират, след което изгубили разсъдъка си и най-после умряли. Във фабриката работели единствено 49 души, от които с изключение на починалите, в болница били признати други 35.

Всички служащи в сходни заводи знаели, че повода е тетраетил оловото. Но всичко това не тормозило трите компании, забъркани в прибавянето на тетраетила към бензина.
 Снимка 416225

На терзанията на обществото, Мидгли отговарял, че " средностатистическата улица евентуално ще бъде толкоз свободна откъм олово, че няма да бъде допустимо то да се открие или всмуква ", само че добавил, че не са извършени проучвания по въпроса.

Още от древността се знае, че оловото предизвиква здравословни и душевен проблеми, както и гибел. Но защото оловото правело колите по-мощни и петролните компании решили, че могат да заплатят за това с цената на хроничното отравяне, което предизвиква.

Това е особено за разрастващите се общества, които преди всичко слагат материалните богатства и когато стандартът им се увеличи, стартират да мислят и за здравето и околната среда. Феноменът се назовава екологична крива на Кузнец.
 Снимка 416227

Но Мидгли смесвал всевъзможни субстанции с бензин, с цел да разбере дали ще подобрят мощността на автомобила. Той употребявал йод, камфор, етилов алкохол и даже разтопено масло. Оказало се, че спиртът има подобен резултат с този на оловото, само че той не може да бъде патентован и е необятно наличен, което не се харесва на огромните компании.

Била открита и връзка сред престъпността и използването на оловен бензин. Когато втората била прекъсната, престъпността спаднала с цели 56%.
 Снимка 416228

Мидгли бил извънредно образован, само че изобретенията му се оказват рискови. Той е основателят и на хлорофлуоркарбоните, известни с комерсиалното название Фреон, които се използваха в хладилниците и доведоха да разрушаването на озоновия пласт.

Последното откритие на Мидгли поставило завършек на личния му живот. Той болен от полиомиелит и основал структура от ролки и шнурове, посредством която да повдига безсилното си тяло. Но шнуровете се преплели и увили към врата му, което го задушило.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР