Днес бе поставено началото на изграждането на трансграничен газопровод, който

...
Днес бе поставено началото на изграждането на трансграничен газопровод, който
Коментари Харесай

В Молдова започна строителството на трансграничен газопровод към Румъния

Днес бе сложено началото на построяването на трансграничен газопровод, който би трябвало да даде достъп на Молдова до различни на Газпром снабдители в Европа, съобщи ТАСС.

Премиерът на страната Павел Филип съобщи на церемонията, че държавно управление ще спомага оптимално за осъществяването на плана.

Този план е от национално значение. След осъществяването му Молдова ще има опцията да избира снабдители на газ, добави Филип, представен от Българска телеграфна агенция.

Новото отклонение Кишинев-Унген би трябвало да свърже молдовската столица към издигнатия по-рано с поддръжката на Европейски Съюз и Румъния газопровод Унген-Яш. Дължината му ще бъде 120 км, а плануваният потенциал е 1,5 милиарда кубични метра годишно. Годишно Молдова се нуждае от близо 1,3 милиарда кубични метра синьо гориво, а дружно с приднестровския район - към 2,9 милиарда кубични метра, които се внасят от Русия през територията на Украйна.

Проектът се извършва от държавната компания Трансгаз-Румъния, а слагането на тръбите от Кишинев до Унген бе извоювано на търг от румънската компания Ачи Клуж (Aci Cluj). Според контракта строителството на съединяващия сектор би трябвало да отнеме 23 месеца, заяви през днешния ден ръководителят на Трансгаз-Румъния Йон Стериан. Той съобщи, че компанията разполага с задоволително средства за построяването на тръбата, което ще коства 93 милиона евро.

По-рано бе обявено, че планът ще бъде финансиран от Евросъюза, който е заделил за него 92 млн. евро, от които 82 милиона евро заеми при облекчени условия от Европейската банка за възобновяване и развиване и Европейската капиталова банка, както и грант от 10 млн. евро от Европейски Съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР