Днес бе подписан Меморандум за сътрудничество между Икономически университет -

...
Днес бе подписан Меморандум за сътрудничество между Икономически университет -
Коментари Харесай

Подписаха Меморандум за сътрудничество между ИУ - Варна и Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове

Днес бе подписан Меморандум за съдействие сред Икономически университет - Варна и Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на разногласия.
Официалното събитие се състоя от 12:00 ч. в зала 205 на Икономически университет - Варна. На него участваха Лиляна Савова - Председател на Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на разногласия, проф. Д-р Пламен Илиев - ректор на Икономически университет- Варна, студенти и посетители.

С това съглашение двете институции поемат уговорката дружно да работят за разпространение на положителните практики в региона на медиацията и извънсъдебното разрешаване на разногласия, основаването на условия за развиване на медиацията в България, изработването, утвърждението и реализацията на планове в региона на медиацията, създаване и подкрепяне на партньорства на разнообразни равнища, реализиране на съдействие с обществени национални и интернационалните институции.

Официалната среща бе модерирана от Доц. Д-р Андриана Андреева- Ръководител катедра Правни науки в Икономически университет- Варна.

" Бих желала да кажа няколко думи преди да преминем към формалното сключване. Имаме партньорство сред двете институции от две години. Започна се през академичната 2016/2017 година точно с наличието на проф. Илиев и наши студенти по време на проведените Дни на медиация в хотел Черно море, проведени от Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на разногласия. Там нашите студенти имаха опция да се срещнат с този новаторски прийом за извънсъдебно решение на разногласия, видя се потребността от въвеждането му в по-широка основа, в това число и във висшите учебни заведения. Тази година наши студенти се включиха в първото по роди си национално съревнование по медиация и демонстрираха доста положителни резултати. "

Проф. Д-р Пламен Илиев, ректор на Икономически университет- Варна:
" Благодаря за самодейността. Тя се вписва в нашата обща политика. През настоящата година разкрихме компетентност " Съдебна администрация ", акредитирахме още една докторска стратегия в област " Право ". Всичко това е в подтекста на нашата световна концепция да подобрим правната подготовка на младежите, на нашите ученици, обща и специфична. Ако се върнем обратно, още в първите години от действието на нашия университет, ще забележим по основни книги, по документи, че доста по-голямо е наличието на правни дисциплини в образователните проекти и в този смисъл ние сме длъжници на нашите студенти. Искаме да станем малко по-различни от всички останалите университети. Всичко това, което приготвяме сега, като Меморандум за съдействие, дава отговор напълно на задачите, които ние преследваме. Подкрепяме това партньорство и се радваме, че с вас ще можем да работим дружно в бъдеще и да бъдем потребни както на студентите, по този начин и на всички заинтригувани страни, когато те приложат знанията си в обществената администрация. Нашата институция е институция, която доста бързо се приспособява. Използвам случая, че тук измежду нас има доста студенти и посетители, с цел да кажа, че това го усетихме тази година с един доста по-голям интерес към нашата просветителна услуга. Политиката, която страната води сега и която аз споделям, е на ограничение на държавната поръчка, изключително в направленията, в които ние сме профилирани: " Икономика ", " Управление ", " Туризъм " и този развой на централизация на образованието по тези три посоки. Това води до централизация в няколко места. Това са главно София и Варна- двата университетски центъра, които поемат съвсем напълно образованието по стопанска система и по администрация и ръководство.

Още един път благодаря за това съдействие! Може да разчитате на нас. Ние сме благонадежден сътрудник и поддържаме всички тези начинания, които ще вършим дружно. Пожелавам триумф на това партньорство. "

Лиляна Савова:
" Ние се занимаваме с медиация повече от 10 години. За нас беше доста мъчно първоначално, тъкмо тъй като имахме потребност от поддръжка на разнообразни институции. Медиацията обгръща доста публични сфери. Това е една дарба да управляваш спорове и да сключваш съглашения по ексцентричен метод. Учим на едно ново другарство. Но с цел да се стигне до това ново другарство, би трябвало да се извърви избран път. Младите хора са тези, които най-лесно се приспособяват към новото и действително те най-лесно могат да стартират да го ползват. Мястото за процедура на медиацията е тъкмо университетът. Изцяло разбирам значимостта на това, което ще се случи през днешния ден, както и тежестта, която има Икономически университет- Варна, освен в града ни. За нас ще бъде наслаждение с нашата сила и с това, което към този момент имаме като познания и насъбрана база от извършени образования, както и разнообразни осъществени планове, в действителност да подпомогнем това да се случи в нужния мащаб. Малко по-късно ще забележим няколко къси видеа, които демонстрират какво значение има медиацията в нашия живот и по какъв начин тя трансформира на процедура метода на другарство. Всеки, който извърви този път, понижава споровете към себе си. И в действителност разширявайки посредством всеки един човек това, реализираме една по- огромна, по-глобална цел- на миротворчество, както обичаме да си я назоваваме, от която обществото има потребност сега.

Медиацията, като допирна точка с новата ви компетентност е извънредно подобаваща, защото сега се осъществя план, обвързван с това да се образова съдии за какво и по какъв начин да препращат към медиация. Той се реализира от по-малко от две години и към този момент има значителен, действителен резултат.
Ние вършим и един пилотен план за страната ни- " Медиация в учебно заведение ". В момента имаме две учебни заведения, включени в първия стадий на плана. Разширяваме ги до 10. В този план наш сътрудник е Регионално ръководство на образованието- гр. Варна. Нашата цел е да забележим на процедура по какъв начин учениците позволяват спорове измежду личните си съученици, по най-ефективния вероятен метод, тъй като те са част от тази среда, това действително е най- естествения метод.
До тук ние имаме осезателен резултат, в случай, че сме извървели 15-20% от този път. 

Мястото в университета уголемява по един извънредно съответен и огромен метод още веднъж това приложение. Медиацията включва в себе си новите показа за водачество, най-малко за мен. Това е способността да управляваш спор, да разбираш реакциите на другия, прочувствената просветеност, умеенето да водиш договаряния. Това са неща, които са нужни във всяка една сфера.
Благодаря още веднъж за това, което се случва през днешния ден! "

Проф. Д-р Пламен Илиев:
" Варна е новаторска в доста неща. Аз ще загатна един факт, пролетта имаше една кръгла маса в Института на правораздаването. Там изнесоха разбор за положението на правосъдната администрация и се оказа, че това са към 10 000 индивида отвън магистратите, при които Варна беше с най-голям % на хора с висше образование- към 65%. Точно противоположното беше съотношението в столицата. Не е инцидентно, че точно тук се раждат такива хрумвания за партньорство. "

Лиляна Савова:
Истината е, че едни от най-мащабните планове, които вършим се вършат в региона на медиацията се случват тъкмо тук- във Варна. Първото по рода си съревнование за студенти също се организира тук. Организатор на надпреварата са нашите дългогодишни сътрудници от Център за разрешаване на спорове- София. Но те избраха нашия град за този пилотен план. Имаме поддръжка на съвсем всички варненски институции- Община, Областна администрация, съдилища, Регионално ръководство на образованието, неправителствени организации и доста други.

След формалното сключване на Меморандум за съдействие сред Икономически университет- Варна и Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на разногласия, бяха връчени документи на студентите от университета, взели присъединяване в надпреварата по медиация за студенти.

След извършена полемика със студентите и гостите, срещата бе закрита.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР