Днес бе направена първа копка на строежа на новия завод

...
Днес бе направена първа копка на строежа на новия завод
Коментари Харесай

Калин Каменов: Враца е вече на картата на автомобилната индустрия в Европа

Днес бе направена първа копка на градежа на новия цех на МД Електроник във Враца. Компанията е интернацонален снабдител за автомобилната промишленост със седалище Валдкрайбург, Германия. Дейността й включва разработка и произвеждане на проводници за транспорт на данни, модули и съставни елементи за свързване на данни и системи за осведомително забавление, както и области, свързани със сигурността на целия автомобил . Негови консуматори са повече от 200 автомобилни модели в международен мащаб . Компанията е основана през 1974 година, а Враца ще е част от мрежата с местоположения на компанията, която към този момент има заводи в Чехия, Китай и Мексико. Българската строителна компания „ Хоризонт Иванов “ ще построи завода на цялостен инженеринг.
Сред гостите на формалното разкриване бяха Мариана Николова- зам.-министър ръководител по икономическата и демографска политика, кметът на Община Враца Калин Каменов, Изпълнителният шеф на българската организация за вложения Стамен Янев, Изпълнителният шеф на МД Електроник Робърт Хофман, Главният изп.директор на МД Електроник Цтибор Жижка, както и врачанският Митрополит Григорий, националният представител Красен Кръстев, Областният Управител Малина Николова, ръководителят на БТПП Цветан Симеонов, представители на компания МД Електроник, предприемачи, жители и медии.

Главният изпълнителен шеф на МД Електроник Жижка показа историята на компанията, която е 120-годишна . „ Като дъщерна компания сме на пазара от 40 год. Нашата компания има потребност да пораства в безвредни пазари и среда, т.е. Европа и се надявам с построяването на идващия цех във Враца да дадем на хората едно дълго и проспериращо бъдеще, тъй като не сме кратковременен вложител “, уточни той.
Мариана Николова съобщи, че през последните години българското държавно управление е положило доста старания да се наложат ограничения и политики в Северозападна България, като измежду тях са данъчните облекчения, отпадане на административните тежести, както и обезпечаване на квалифицирана работна мощ. Това са част от стъпките, които ще съживят района и ще създадат капацитета му забележим за вложителите “.
„ Мнозина са скептици, че е допустимо е да се избави най-бедния регион на Европейски Съюз, само че и той да стане част индустриалните мощности на общността. Днес започваме създаване на ново дружество, чиято добавена стойност за врачани е, че ще имат своя принос в интернационалната автомобилна промишленост . Решението на МД Електроник да построи собствен цех тук е следващ сигнал, че притежаваме атрактивна и конкурентна среда за вложения. Убедена съм, че ще получавате доказателство за стратегическото си решение след Чехия и във Враца да има сходно дружество. Врачани имат качеството да бъдат устойчиви, прагматични и целеустремени. Вярвам във вас и ви поисквам триумф ", съобщи Николова.
Изпълнителният шеф на новия цех Борян Борисов бе безапелационен, че са във Враца за: „ Да създадем един цех, който е в действителност съвременен, който се грижи за хората си, като им дава отлични условия за работа. И това е единствено началото – в началото ще стартираме с назначението на триста служащи “.

За начало в новия цех служащите ще преминат обучителни курсове. Ще има и инженерни специалности. Работната заплата ще бъде 1000 лева . удостовери Мариана Николова и сподели, че това е сумата, за която са водени договарянията.
Договорът сред „ МД Електроник “ и Община Враца беше подписан при започване на 2019 година Немската компания влага над 23 млн. лева в производството си в града. Теренът за завода 83 декара беше обезпечен от Община Враца. За него немската компания заплати 1.14 млн. лева
Кметът на Община Враца Калин Каменов благодари на представителите на компанията МД Електроник за това, че към този момент са част от нашето врачанско семейство и изрече признателността си за диалогичността на двата екипа- от МД Електроник и Община Враца, които са преговаряли съвсем година, с цел да се стигне до този старт на новото дружество.
“Вярвам, че скептиците във Враца ще бъдат по-малко, тъй като това, което ще се случи в нашия град ще даде опция за развиване освен на общината, само че и на цялата област. Интересът към инвестицията е голям! Самият факт е, че са десетки писмата на хората, които питат по кое време стартира набирането на служащи за завода.
Убеден съм, че първичната инвестиция, с която ще стартира МД, ще бъде надградена, тъй като тук ще намерят задоволително стимулирани хора, които желаят да се развиват в съвременна европейска компания, а ръководителите ще усетят Враца като собствен роден дом, в който да се развиват като интернационална компания. Идеята е до края на годината заводът да бъде подготвен, с което да зарадваме жителите на Враца, което ще даде и нов, пресен въздух за икономическото развиване на нашия град със поръчката Враца да се трансформира в град с развита автомобилна промишленост. Пожелавам на строителите времето да е с тях, да има удобни метеорологични условия за работа и след няколко месеца да се съберем за откриването на новия цех “.
Кметът Каменов връчи разрешението за градеж на фирмата-строител и пожела: „ На добър път на строителите и вложителя. Радвам се, че Враца е към този момент на картата на автомобилната промишленост в Европа, което е прелестна вест и от която всички сме щастливи “.
Водосвет за здраве и благоденствие на новото дружество отслужиха митрополит Григорий и свещеници от врачанска епархия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР