Днес Банско се прекланя пред делото на свети преподобни Паисий

...
Днес Банско се прекланя пред делото на свети преподобни Паисий
Коментари Харесай

Банско се поклони пред духовния подвиг на Св. Паисий Хилендарски

Днес Банско се прекланя пред делото на свети преподобни Паисий Хилендарски - монахът, който със свойта „ История славянобългарска ” възпламени искрата на българското схващане и постави основите на Възраждането.
През целия ден, предназначен от Българската православна черква за ден на респект на духовния героизъм на светеца, признателните банскалии славят делото на великия си съгражданин.
Тържественият звън на църковните камбани стартира да огласява Банско още в навечерието на празника. А тази заран, Негово Високопреосвещенство Серафим, в съслужение със свещениците от храма „ Света Троица ”, отслужи Тържествена света литургия.

Празникът се придвижи на площад „ Възраждане ” пред мемориала на св. Паисий Хилендарски. Цветен гирлянд, изработен от възпитаници и учители от Начално учебно заведение „ Св. Паисий Хилендарски ”, и букети цветя бяха положени пред паметника.
Голямо неспокойствие провокира четенето на фрагменти от свещената за всички българи „ историйца ” от кмета Иван Кадев и други изявени в региона на културата и просветата банскалии.

Още от сутринта до паметника на великия банскалия са сложени точни копия на писалището и стола на св.Паисий от килията му в Хилендарския манастир. Всеки може да изрази поклонението пред делото на основоположника на българското Възраждане, като приседне пред писалището и препише редове от историята в най-новия и неповторим дубликат на „ История славянбългарска ”. Той е уникален в България, тъй като се основава от целия български народ. Един от първите, присъединили се в преписа в празничния ден беше общинският кмет Иван Кадев.
За тези, които желаят да вземат участие в преписа след днешния празничен ден, могат да го създадат във възобновената по пример от Хилендарския манастир килия на монаха в Духовно историческия център „ Св.преп.Паисий Хилендарски ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР