Днес Българската православна църква почита паметта на Св. пророк Илия

...
Днес Българската православна църква почита паметта на Св. пророк Илия
Коментари Харесай

Отбелязваме Илинден по стар стил - не трябва да се работи и да се влиза в морето

Днес Българската православна черква уважава паметта на Св. оракул Илия - един от най-великите всред старозаветните светци.

Християнската черква го назовава още от древността "пророк и предсказател на великите Божи каузи ", "ангел в плът " и "предтеча на второто Христово пришествие ".
 Време е за рисково подчертани очи и сетивен взор от YSL! Edna предлага Време е за рисково подчертани очи и сетивен взор от YSL!
Според националното вярване през днешния ден морето взима най-вече жертви като курбан за Св. Илия. Също по този начин се счита, че на днешния ден не би трябвало да се работи, тъй като гръм може да удари индивида. Счита се, че в случай че на Илинден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, с цел да не се разсърди Свети Илия.

Денят на свети оракул Илия е измежду най-почитаните от българския народ празници. Няма черква в страната, в която да не се отслужва тържествена света литургия. Много от православните храмове у нас, изключително в Югозападна България, носят името на оракул Илия, украсяват се с неговата икона, а християните търсят небесната му мощ.

Най-честити на празника са именниците и занаятчиите – кожухари, самарджии, фурнаджии, тъй като свети оракул Илия е техен настойник.

Днес имен ден честват - Илия, Илиян, Илко и Илияна.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР