Днес българската православна църква почита паметта на Преподобния Антоний Велики,

...
Днес българската православна църква почита паметта на Преподобния Антоний Велики,
Коментари Харесай

Антоновден е! Вижте имениците днес!

Днес българската православна черква уважава паметта на Преподобния Антоний Велики, празникът е именуван от народа Антоновден. В житието му е написано, че прекарва 20 години при цялостно уединение в сграда в пустинята. През това време при него идват заболели и страдащи хора, с които беседват в в продължение на часове.

На 104 години побеждава последователите на арианското обучение в открит дебат. Успехът му е наименуван празненство на християнството. Умира на идната година. Мощите му са пренесени във Виена. В националния календар Антоновден се чества за предотвратяване от заболявания. Честването е обвързвано с националната визия за Свети Антоний като настойник на чумата и всички заболявания въобще.Празникът е прочут и като Лелинден - кодово име за означаване на заболяването - вуйна - чумата, шарката. На този ден дамите не предат, не плетат, не варят фасул и леща, с цел да не разсърдят чумата, шарката и " синята пъпка ". 

Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез или мед, се раздават на близки и съседи за здраве. Задължително едно парче от питката се оставя на тавана и се назовава за " лелята " - чумата. 

В националните показа Свети Антоний и Свети Атанас са тясно свързани - смята се, че са двама братя близнаци, които изобретили ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден са един след различен и се празнуват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти. Именици през днешния ден са Антон, Антония, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Донка, Тончо, Тонка, Тони.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР