Днес Българската национална телевизия навършва 60 години. За година на

...
Днес Българската национална телевизия навършва 60 години. За година на
Коментари Харесай

Българската национална телевизия навършва 60 години

Днес Българската национална телевизия навършва 60 години. За година на основаването на Националната Телевизия е призната 1959-та, когато е осъществено първото директно лъчение на манифестацията за празника на Октомврийската гражданска война.

С думите на представителя в 9 часа и 45 минути - " Внимание, излъчваме в ефир " се слага началото на професионалната телевизия в България. Прякото лъчение се реализира от режисьорите Ангел Вълчанов и Лидия Ишимбаева. Предаването е на 7-ми ефирен канал, на който и до през днешния ден се излъчва програмата Канал 1 на Българската национална телевизия. Въпреки немалкото си години към този момент - ентусиазмът в екипа на малкия екран е все по този начин юношески

60 години от реализирането /1959/ на първото професионално предаване на Българската телевизия - лъчение на манифестацията по случай 42-ата годишнина от Работата по основаване и лъчение на български телевизионни излъчвания стартира през 1951 година по самодейност на катедрата по физика при Машинно-електротехническия институт в София под управлението на проф. Саздо Иванов. Към института се основава пробен ефирен център, който през 1952 година реализира лабораторно телевизионно предаване по кабел, а от навечерието на 1 май 1954 година стартират постоянни телевизионни излъчвания.

На 7 ноември 1959 година е и дебютът на осведомителната графа " Новини ", която от 20 юли 1960 година прераства в централната осведомителна емисия " По света и у нас ". Датата се смята за рожден ден на Българската телевизия.

Парадът е сниман от 3 камери, ситуирани на балкона на Националната художествена изложба, на Мавзолея на Георги Димитров и на ъгъла на улиците „ Васил Левски " и „ Цар Освободител ". Прякото лъчение се реализира от режисьорите Ангел Вълчанов и Лидия Ишимбаева. Предаването е на 7-ми ефирен канал, на който и до през днешния ден се излъчва програмата Канал 1 на Българската национална телевизия в София.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР