Днес българската кандидатка за еврокомисар Мария Габриел ще бъде изслушана

...
Днес българската кандидатка за еврокомисар Мария Габриел ще бъде изслушана
Коментари Харесай

Комисии в Европарламента изслушват Мария Габриел за еврокомисар

Днес българската кандидатка за еврокомисар Мария Габриел ще бъде изслушана в Европейския парламент. Това ще стане сред 16.00 и 19.00 ч. българско време.

Дългогодишният български евродепутат от ГЕРБ и ЕНП бе номинирана от ръководителя на Европейската комисия за комисар с сектор " Цифрова стопанска система и цифрово общество ".

Мария Габриел ще яви пред няколко парламентарни комисии, които ще оценят способността й да заема тази позиция, съобщи нюз.бг. Евродепутатите ще гласоподават в пленарната зала през юли дали тя да бъде одобрена на поста.

Изслушването ще бъде водено от комисиите по индустрия, проучвания и енергетика (ITRE) и просвета и обучение (CULT). Още две комисии са асоциирани към полемиката - по вътрешен пазар и по правни въпроси и цивилен свободи.

В сряда, 21 юни, координаторите на комисиите ITRE и CULT ще обсъдят резултата от чуването, с цел да могат техните ръководители - надлежно Йежи Бузек и Петра Камереверт, да осведомят ръководителя на Екологичен потенциал за тяхното решение.

До номинирането на Габриел за еврокомисар се стигна след отдръпването на Кристалина Георгиева, която заемаше третия по сан пост в Европейска комисия като комисар по бюджета и човешките запаси и заместител на ръководителя Жан-Клод Юнкер.

В края на октомври 2016 година тя разгласи, че напуща поста си в Брюксел, с цел да стане изпълнителен шеф на Световната банка от януари 2017 година От близо половин година България е единствената страна-членка без представител в Европейската комисия, отговарящ за съответен сектор.

За забавянето способства и политическата рецесия у нас след оставката на второто държавно управление на Бойко Борисов. Така се стигна до предварителни парламентарни избори, на които ГЕРБ още веднъж завоюва, въпреки и без болшинство, образува съдружно държавно управление с Обединени патриоти, което номинира Габриел за еврокомисар.

Това стана преди месец поради отвод на опозицията в предходния парламент да не се дефинира претендент за еврокомисар преди предварителните парламентарни избори.

Мария Габриел е народен представител в Екологичен потенциал от 2009 година, преди този момент е била учител в Академията за политически науки в Бордо.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР