Днес България празнува освобождението си от османско иго. За първи

...
Днес България празнува освобождението си от османско иго. За първи
Коментари Харесай

Честит национален празник!

Днес България чества освобождението си от османско робство. За първи път 3 март се празнува през 1880 година като Ден на Възшествието на престола на император Александър Втори. От 1888 година се чества като Ден на Освобождението на България от турско иго.

На 3 март през 1878 година е подписан Санстефанският кротичък контракт сред Русия и тогавашната Османска империя, с което се поставя завършек на Руско-турската война, почнала през 1877 година и се слага началото на Третата българска страна. През 1890 година 3 март е разгласен за Национален празник.

Празничен концерт с Биг Бенд Пловдив и тържествена заря на площад „ Централен “ ще бъдат част от програмата на Община Пловдив за 3-ти март. Тази година ще отбележим 140 години от Освобождението на България с подписването на Сан-Стефанския кротичък контракт.

В Пловдив празникът ще стартира от сутринта в храма „ Св. Богородица “ в Стария град, където в  11:00 часа ще бъде отслужен молебен от пловдивския митрополит Николай.

Представителен взвод и боен духов оркестър ще вземат участие в полагането на венци пред Паметника на съветските освободители на Бунарджик. Церемонията ще стартира в  12:00 часа  с публично слово на госпожа Савина Петкова– Председател на Общински съвет – Пловдив.

Отново под звуците на боен духов оркестър и с присъединяване на внушителен взвод ще бъдат положени цветя и венци пред Паметника на опълченците на Централни гробища. Точно в  13:00 часа  ще бъде отслужена и панихида за починалите български опълченци.

Програмата продължава с концерт на Биг Бенд Пловдив, който ще стартира в  16:00 часа . Събитието ще се организира на откритата сцена пред постройката на Община Пловдив на площад „ Стефан Стамболов “.

Концертът ще бъде последват от тържествена заря-проверка пред Военния клуб на площад „ Централен “. Церемонията стартира в  18:30 часа  и ще се организира с присъединяване на военни формирования от пловдивския гарнизон.

До 18 март ще можем да разгледаме  галерия „ Оригинални хромлитографии от Руско-турската освободителна война “  във фоайето на Народна библиотека Хромлитографииге са владеене на библиотеката. Закупени са от частен колекционер през 1924 година за 700 лева, дружно с илюстрованото списание „ Москва “ и „ Българска илюстрация “. Творбите са основани по време на войната и по-късно от съветски художници – И.Д. Ситин, А. Лаврентиев, А. Абрамов и други Колекцията на  НБ „ Иван Вазов “ – Пловдив включва 27 хромлитографии, от които 16 ще бъдат показани. Изложбата ще може да бъде забелязана до 18 март.

По повод националния празник ще можем да посетим безплатно  Експозиция „ Българско възобновление "  на Регионален исторически музей Пловдив. Освен със  свободен вход , музеят ще изненада посетителите си с 50% отстъпка от всички издания на музея, в това число колекционерския календар за 2018 година.

С обикновено работно време - от 9:00 до 17:30, ще работят и Регионален археологически музей, както и Регионален природонаучен музей. Ще можем да посетим също възрожденските къщи на Лука Балабанов и Георги Клианти, музейните експозиции на Златю Бояджиев и Димитър Киров, Малката ранно-християнска базилика и Римския стадион. / Трафик Нюз
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР