Днес България празнува Денят на народните будители, отбелязван в чест

...
Днес България празнува Денят на народните будители, отбелязван в чест
Коментари Харесай

Празнуваме Деня на народните будители

Днес България чества Денят на националните будители, отбелязван в чест на българските просветители, книжовници, революционери, на будителите, отдали живота си, с цел да възродят българския дух, устрема към обучение и словесност.

Първото импровизирано честване на празника е през 1909 година в Пловдив. Дотогава на тази дата се чества Денят на Св. Иван Рилски, напомня " Българска история ". През 1922 година Народното събрание афишира 1 ноември за празник на всички " заслужили " българи, а от 1 ноември идната година, с декрет на цар Борис III, денят е разгласен за общонационален. След 9 септември 1944 година празникът е анулиран.

Националната библиотека ще означи празника в 17 ч. с откриването на изложбата " Пространства за будители " в централното предверие. Тя е отдадена на периодическия щемпел, издаван от националните читалища през интервала 1888-2018 година и е готова взаимно от специалисти на Библиотеката и Съюза на националните читалища.

Библиотеката ще разгласи и кой е първият притежател на Почетната премия (грамота) за " Млад будител на 2018 ".

Столична библиотека ще означи 1 ноември с две събития: от 18.00 ч. в Мраморно предверие на първия етаж ще се открие изложбата „ Нестор Марков – будителят ". Откриването ще бъде съпроводено с показване на новоизлязлата книга „ Щрихи от две столетия. Нестор Марков – писма и мемоари “ от Мария Ловджиева, изд. „ Стилует “.

Изложбата може да бъде прегледана от 1 до 14 ноември 2018 в Галерия " София " на Столична библиотека. Входът е свободен.

Нестор Марков (1836 – 1916) е персона освен на възрожденската, само че и на следосвобожденската култура, просвета и политика. Той е от поколението български учители, които работят през 60-те и 70-те години на 19 в. На това потомство в най-голяма степен изискуем събуждането на българско съзнание, обич към знанието, към свободата, към модерния свят. Той е от плеядата възрожденци – новатори и реформатори на образователното дело, създател на учебници, деен участник в публичния живот, един от водачите в Борбата за църковна самостоятелност, основател на читалища и учебни заведения.



Завършва Пловдивската мъжка гимназия, като възпитаник на Йоаким Груев. Учителската си активност стартира през 1859 година, в родното си село Криво Поле, хасковска област, през 1863 година е първият български преподавател в Харманли. Той е един от първите, който горещо възпитава родолюбие в своите възпитаници и повежда битката против гръцкото въздействие в родния си край. В Харманли е проведен опит за убийството му през 1867 година, откакто по негова самодейност българското население в града за пръв празнува празника “Св.Св. Кирил и Методий ”. От 1868 година е преподавател в Хасково, там е упрекнат в бунтовна активност, подстрекаване против формалната власт, и е откаран на съд в Пловдив. От смъртната присъда, го избавя неговата отбрана - на процеса пред Османския съд се явяват най-видните хасковски жители, съучениците му от Пловдивската гимназия, преподаватели, като решаваща роля в неговата отбрана играят Йоаким Груев и амеркианския свещеник Джеймс Кларк. Обвиненията против Марков са снети, само че му неразрешено да преподава на всички места в Одринския вилает, през днешния ден Южна България.

След процеса в Пловдив е преподавател в Плевен, там прави радикални промени в образованието, открива общинско девическо учебно заведение, основава читалище „ Съгласие ”, и голям брой учебни заведения в Плевенския край. По-късно е преподавател в град Русе, а от 1873 година до 1876 година е учител в фамозната Априловската гимназия в Габрово.

По време на Априлското въстание е задържан и без присъда лежи в Търновския затвор. След всеобщата амниситя за всички арестувани по време на въстанието е освободен през август, само че му е неразрешено да преподава и живее в Габрово.

Н. Марков взе участие в освободителната война като преводач в щаба на ген. Гурко и получава редица оценки. След войната хвърля всички сили в одобряване на новите закони на първо време в Източна Румелия, а по-късно и в Княжеството. За малко е префект на Хасковска област, по-късно е първият префект на опустошената Ст. Загорска област, в която влизат шест околии. В продължение на четири години поставя големи старания за възобновяване на опожарената Стара Загора, по негова самодейност са открити над двеста учебни заведения в цялата област. След това е регионален шеф на Търново, и Министър на вътрешните работи 1883 година Като регионален шеф на Русе го заварва Съединението на България и Сръбско-българската война. Нестор Марков непрекъснато взе участие в изпращането на армия и кораби с муниции и храни към Видинския фронт, където Видин е съвсем обсаден от сърбите. Днес името му е включено в листата на бележитите персони на Русе живели и работили в дунавския град.

През 1887 година се открива със фамилията си в София, по политически аргументи не заема държавни постове, занимава се с лексикогравска активност. В началото на 20-век е регионален шеф на Варна и Пловдив.

Нестор Марков има заслуги и към българската просвета и просвета. Той е създател на най-хубавите, за дълъг интервал от време., цялостни френско – български 1894 година и българско – френски 1898 година речници, точно в интервал, когато френския език е и формален интернационален език. Неговите речници са принос в развиването на френско-българските културни връзки и са високо оценени от френската република. През 1903 година той е почетен с „ Орден за заслуги към просветата, литературата и изкуствата ”, от Министерство на просветата на република Франция.

Съвременните лексикографи означават, че заради благосъстоянието на речниковия състав и метод на показване те не са изгубили своята новост. Немското издателство „ Ото Холце ”от Лайпциг, което издава джобните му речници през 1912 и 1915г., след гибелта на Н. Марков прави още две издания през 1929 и 1940 година. Днес, библиографска необичайност, можем да се гордеем, че речниците му се намират в хранилищата на най-големите библиотеки в Европа.

В спомените на поколенията Нестор Марков остава като герой за национално избавление и обичан преподавател на младото потомство, а след освобождението като изявен литератор, почтен и умел админ, работил безрезервно за процъфтяване на младата българска страна.

Българската академия на науките ще означи с тържествено заседание Деня на националните будители. Честването ще се проведе днес от 11:00 часа в зала „ Проф. Марин Дринов “ на Българска академия на науките. Тържеството ще открие ръководителят на Общото заседание на Българска академия на науките проф. Евелина Славчева. По случай празника учени от деветте научни посоки на Академията ще получат дипломи за най-цитирана публикация през миналата година.

Регионалният исторически музей в Сфия също е възнамерявал тържествена стратегия, посветена на Йорданка Филаретова , която разпростира сериозна просветителна и благотворителна активност в интерес на обществото, и 175 години от нейното рождение. Началото е в 11:00 ч. в Централното предверие на Музея.

В този специфичен за българската култура и просвета ден Регионалният исторически музей – София обичайно връчва грамотите на всички свои донори през 2018 година

В формалната стратегия са включени рецитации на възпитаници от Професионалната гимназия по облекло „ Княгиня Мария Луиза ”, гр. София. Те ще прочетат писма и част от кореспонденцията на Йорданка Филаретова. Възпитаници на Ph. D. Music Lab при Народно читалище “Цар Борис III - 1928 ”, гр. София ще имат музикални осъществявания.

По време на тържествената стратегия Ангелина Сапаревска от Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " ще свири на пиано, а Мина Сапаревска от 1 СУ " Пенчо Славейков " ще показа галерия на тематика: " Репетиция за живота и голямото изкуство ".

Своите награди ще получат и децата, чиито произведения са отличени в детския конкурс " Птиците в изкуството ", проведен от Регионалния исторически музей – София.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР