Днес България избира новите си представители в Европейския парламент. Избирателните

...
Днес България избира новите си представители в Европейския парламент. Избирателните
Коментари Харесай

България избира евродепутатите си

Днес България избира новите си представители в Европейския парламент.

Избирателните секции отварят порти тъкмо в 7.00 ч.

В изборите вземат участие 15 партии, 9 обединения и 11 инициативни комитета, а претендентите за 17 български места в Екологичен потенциал са 317.

На този евровот няма да се стигне до феномена 15:15, с помощта на който Момчил Неков стана евродепутат. Тази година в бюлетината номерата на преференциите стартират от 101 - за лидера на листата.

За разлика от локалните и парламентарните избори, на европейските лидерът на листата не е предпазен от изместване, защото прагът за преференциален избор е по-нисък - 5% от всички гласове, които е получила листата.

При локални и парламентарни избори всеки глас за листата на партията се брои като глас за лидера, в случай че няма маркирана преференция. При европейските избори обаче това предписание не важи, което значи, че опцията да бъде преместен лидера е по-реалистичен. Така да вземем за пример през 2014 година Светослав Малинов измести лидера на листата на Реформаторския блок - Меглена Кунева, защото гласуваните желания за нея бяха по-малко от тези за него.

Новости при разпоредбите за гласоподаване няма. Със синя писалка с Х или V се показва нашия избор, както и преференцията.

В 3300 секции из страната ще има опция и за машинно гласоподаване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР