Днес България е все още най-бедната европейска държава. Българските семейства

...
Днес България е все още най-бедната европейска държава. Българските семейства
Коментари Харесай

БСП предлага данъчни облекчения за родители и други социални мерки

" Днес България е към момента най-бедната европейска страна . Българските фамилии са с най-ниски приходи, което се отразява на качеството на живот и на техните деца., съобщи Весела Лечева, която от парламентарната естрада прочете декларация на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” във връзка Деня на детето.
" Доходът на глава от популацията е едвам 47% от междинния за Европейски Съюз и е най-нисък в Съюза . Според годишно провеждано наблюдаване - съвсем половината от българските деца - 41,6% живеят в риск от беднотия или обществено изключване. Има огромни разлики сред районите с по-висока степен на развиване и по-ниски равнища на беднотия и тези със доста по - неприятни индикатори.
Има и районни неравенства в достъпа до качествено обучение . Водим класацията по коефициент на детска смъртност. Все още сме надалеч от националната цел за обсега на деца в предучилищното обучение, като една от главните аргументи за това е финансовата преграда и високите такси.

Изследванията от последните години демонстрират и наклонност за непрестанно увеличение на разпространяването на използването на наркотични субстанции измежду учениците в България . Публикувани през 2016 година данни сочат, че 30% от 15-16 годишните възпитаници в България са използвали най-малко един път в живота си някакъв опиат. Сравненията с предходните години демонстрират последователно увеличение на използването на наркотични субстанции измежду учениците за последните 15 години - от 14% на 30%. Мога да дам още доста сходни образци и не си мислете, че го върша с наслада. Напротив – паниката ми е огромна.
За да излезем по-бързо от това състояние, ние предлагаме да се обединим към:
- цялостна държавна прехрана на децата в наложителната предучилищна подготовка.
- основаване на всички места на условия за целодневна организация на образованието в учебно заведение, в сходство със актуалните условия за труд и отдих.
- обединени старания и непоколебим надзор към всички институции, виновни и имащи отговорности към обсега на децата в междинното обучение.
- улеснение на достъпа до обучение за децата в дребните обитаеми места и от небогати фамилии, посредством: основаване на условия до 4-ти клас децата да учат покрай дома си, посредством план " Филиален клас ".
- обезпечаване на условия за здравословно хранене и грижа за психическото и здравословно положение на децата във всяко учебно заведение.
За превъзмогването на отрицателните демографски трендове предлагаме като незабавни ограничения:
- въвеждане на фамилно подоходно облагане - работещи родители да получават данъчни облекчения за всяко дете.
- въвеждане на диференцирани ставки на Данък добавена стойност за детски храни и учебници.
- осъществяване на национална стратегия за създаване на детски ясли и градини, където има дефицит.
- отпадане на таксите за детски ясли и градини, като техният размер следва да бъде включен във финансирането на делегираните от страната действия.
- компенсацията за развъждане на дете от 1 до 2 години на обезпечените майки би трябвало да не е по-малко от минимална работна заплата.
Тези оферти са реалистични и при благосклонност – елементарно и бързо могат да проработят.
Преди две години, приключих едно свое изявление с пожеланието: „ Да бъдем почтени за нашите деца “. Сега запитвам риторично: Достойни ли сме за нашите деца през последните години?
Нека всеки самичък да даде отговор за себе си ", съобщи Весела Лечева и пожела триумф, разцвет и благополучие за българските деца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР