Днес Асоциацията на парковете в България е внесла жалба срещу

...
Днес Асоциацията на парковете в България е внесла жалба срещу
Коментари Харесай

Асоциацията на парковете обжалва строежа на плаж "Градина"

Днес Асоциацията на парковете в България е внесла тъжба против разрешението на екоинспекцията на област Бургас за нов градеж на къмпинг " Градина " (виж тук). Природозащитната организация привежда образци от правосъдната процедура на Съда на Европейския съюз, изискваща институциите да употребяват настоящи данни и да потвърдят без подозрение сигурността за предпазените дюни в региона.

Имотът попада в зона от европейската природозащитна мрежа " Натура 2000 ". Това е предпазена зона " Бакърлъка ", която е за запазване на дивите птици. Тя граничи с още една предпазената зона, оповестена за запазване на естествените местообитания, а точно - " Плаж Градина – Златна рибка ".

Оценка без данни

В жалбата си Асоциацията на парковете твърди, че оценката на Регионалната ревизия по околна среда и води (РИОСВ), която твърди, че градежът няма да повреди дюни, не дава отговор на условията на европейската Директива за местообитанията. Според организацията екоинспекцията се е произнесла без настоящи данни за целевите за запазване типове и местообитания в двете предпазени зони в региона на къмпинг " Градина ".

Използвани са данни от докладването към Европа за мрежата " Натура 2000 ", осъществено от държавното управление на България през 2011 година Те " по никакъв метод не могат да се смятат за настоящи през 2019 година, " настояват природозащитниците, които цитират правосъдно решение C‑441/17 от 17 април 2018 година. В него Съдът на Европа постановява, че потребление на данни от 2012 година в решение от 2016г на способените управляващи на Полша не дава отговор на условието към оценката член 6, параграф 3, първо изречение от Директивата за местообитанията.

При подозрение - би трябвало в детайли проучване

Въпреки че има негативно изговаряне на качеството на отчета за влияние върху околната среда от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас от 5.09.2019 година, екоинспекцията разпорежда втори отчет за промени в предлагането. Вторият отчет, подаден с дата 6.10.2019 година, е утвърден през ноември. Според жалбата на природозащитниците тези разнопосочни оценки демонстрират, че не е изпълнено условието на Директивата за местообитанията за цялостна увереност, че предпазените птици и дюни няма да бъдат повредени.

Според Решение на Съда на Европейски Съюз по дело C-258/ от 2013 година, обаче, план, засягащ територии в " Натура 2000 ", предстои на утвърждение единствено при изискване, че " способените органи са се уверили...предвид най-хубавите научни постижения в тази област са се уверили, че той няма да има трайно негативно влияние върху интегритета на територията " и " от научна позиция не съществува никакво основателно подозрение по отношение на неналичието на такива последствия. "

Според жалбата на природозащитниците, обаче, издаването на две противоречащи си решения в границите на една календарна година за едно и също капиталово предложение с разнообразни условия демонстрира, че няма сигурност за неналичието на заплаха за предпазените птици и дюни на " Градина ".

" Плажни пясъци " или " дюни "

Обжалваното Решение от 27.11.2019 година по оценка за съгласуемост е атакувано от Асоциацията на парковете и поради неточно установяване на местообитанието дюни. В него екоинспекцията на Бургас твърди, че парцелът " няма характерност на пясъчни дюни ", въз основа на отчет за оценка на степента на влияние върху двете зони от " Натура 2000 " в съседство.

Това умозаключение РИОСВ-Бургас аргументира с отчет, който обаче съдържа противоречиви от позиция на научно откритата формулировка изказвания за местообитанието " дюни ". Докладът постановява, че със градежа няма да се увредят дюни, само че твърди, да вземем за пример, че дюните край " Градина " са " геоложки феномен ", и те би трябвало да бъдат изследвани " от експерти-геолози, а не от биолози ". При все това, дюните се опазват от европейската мрежа " Натура 2000 " като обитания на редки растения, което ги право по формулировка обект на проучване точно от биолози.

В жалбата си против решението на екоинспекцията природозащитниците акцентират и други изказвания от отчета за оценка, които слагат под подозрение неговите изводи и нелогични причини, на които се основава разрешението за градежа. Например, за установената липса на дюни в парцела отчетът ползва следния аргумент: " Доказателство, че това не са дюни, са дърветата изхвърлени от вълните върху тази плажна тераса при щормовите безредици. "

Необоснованост и несъгласие Асоциацията на парковете вижда и в крайното решение на екоинспекцията: " Обжалваното решение съдържа очевидна фактическа неточност, акцентирайки, че въпросният парцел попада в Зона А и Б на ЗУЧК според Общия организационен проект на община Созопол, което не е правилно и е видно от самия проект. " Реалното местонахождение на парцела съгласно устройствения проект е в Зона А. Тази зона постанова ограничавания за строителството освен от позиция на " Натура 2000 " и Закона за биологичното многообразие, само че и по разпоредбите на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

Какво следва

Асоциацията на парковете е подала жалбата си до екоминистерството, което е принципал на РИОСВ-Бургас. Ако екоминистерството не спре градежа върху дюни, жалбата ще стигне до административния съд.

Самото решение на екоинспекцията не разрешава градеж в месеците март - август, с цел да се избегне безпокойството на предпазените птици в региона. Ако обаче природозащитниците не апелират, градежът би могъл да приключи още преди март.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (172)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР