Днес А1 в партньорство със ZTE започна поредна демонстрация на

...
Днес А1 в партньорство със ZTE започна поредна демонстрация на
Коментари Харесай

А1 демонстрира роботизация през първата в страната 5G самостоятелна мрежа в Mall of Sofia между 19 и 23 декември


Днес А1 в партньорство със ZTE стартира поредна проява на приложенията на 5G, като построи първата в България и втората в Европа независима (standalone) мрежа от пето потомство в своя магазин в Mall of Sofia. Демонстрацията продължава до 23 декември и се прави посредством 5G робот, който се ръководи от човек, чрез специфични датчици и 5G мрежа. Роботът демонстрира приложенията на 5G технологията в сфери като автоматизацията и роботизацията в обществото и промишлеността.

За демонстрацията A1 е построила краткотрайна 5G мрежа от независим вид, с съоръжение на ZTE, която ще работи на тестовите честоти, предоставени от Комисията за контролиране на известията. Според настоящата архитектура операторите могат да избират от два вида мрежи: смесена (Non-standalone - NSA) и независима (standalone - SA). NSA мрежите разрешават бързо разрастване на 5G мрежа, която може да поддържа съществуващите на пазара 5G устройства и да предлага високи скорости. Тя дава опция на телекомите да употребяват съществуващите си 4G мрежи, а не да построяват напълно нова 5G такава. Въпреки това дълготрайното развиване на 5G мрежите и внедряването им в сфери като автоматизацията изисква потреблението на независима или SA мрежа.

Именно SA мрежите ще разпрострат цялостния капацитет на 5G. За разлика от NSA, те разрешават основаването на обособени логичен сечения, с които могат да се осъществят разнообразни видове услуги със съответните качествени параметри. Това ще докара до икономисване на време и разноски както за бизнеса, по този начин и за крайния консуматор.

„ 5G SA мрежа в комбиниране с виртуална реализация на мрежовите функционалности ще обезпечи по-добри благоприятни условия за приложение на 5G във всички сфери на стопанската система и всекидневието, в това число роботика и автоматизация. Това ще ни даде опция да отключим цялостния капацитет на мобилните технологии от идващото потомство. Благодарение на независимите 5G мрежи ние ще влезем в нова епоха на супербърз широколентов мобилен достъп, ултра надеждна връзка с малко забавяне и масирана връзка сред машини, която ще даде нови благоприятни условия на хората “, сподели Красимир Петров, шеф „ Конвергентна мрежа и услуги “ в А1 България.

По време на демонстрацията A1 ще употребява специфичен робот, който се управлява от разстояние посредством 5G SA мрежа. Роботът се ръководи от човек, който носи датчици на ръцете си и посредством тях управлява дейностите на ръцете и пръстите на робота. 5G свързаността разрешава роботът да възпроизвежда дейностите на индивида в рамките от 6 до 10 милисекунди или съвсем 5 пъти по-бързо спрямо опциите на 4G и Wi-Fi мрежите.

Посетителите на Mall of Sofia ще могат да видят по какъв начин роботът се ръководи посредством 5G мрежа в симулирана среда на индустриално произвеждане и автоматизация. В тези сюжети от извънредно значимо значение е ниското времезакъснение на връзката сред датчиците на индивида и робота, тъй че техните придвижвания да съответстват, а не да се разминават.

„ Чрез тази взаимна проява, която е и първият ни полеви 5G SA тест в България, А1 и ZTE показват бъдещето на телекомуникациите към необятната общност в страната. Потенциалните приложения на тази революционна технология основават благоприятни условия както за засилено икономическо развиване, по този начин и за подобряването на живота на хората “, разяснява Кристиян Вошиц, основен изпълнителен шеф на ZTE Австрия и началник на ZTE за Източна Европа. „ Като един от водещите разработчици и производители на 5G технологии в световен мащаб, за нас е наслаждение да работим с А1 и да демонстрираме успеваемостта на нашите технологии с една от първите 5G SA мрежи в Европа точно тук в София “, добави Вошиц.

С разгръщането на 5G ще станем очевидци на всеобща автоматизация във всички сфери на живота. Първите стъпки в тази посока към този момент са направени с решения като приложението Моят А1, цифровия портфейл A1 Wallet и разнообразни IoT планове.

5G SA мрежата в Mall of Sofia е последното за годината от серията тествания на приложенията на 5G, които А1 осъществя от 1 юли. Компанията стартира първа тестванията на 5G като пусна работеща 5G базова станция от разбъркан вид (NSA) и показва едно oт нaй-гoлeмитe пpeдимcтвa нa 5G мpeжaтa нa пoтpeбитeлcĸo нивo – cyпepбъpз мoбилeн шиpoĸoлeнтoв дocтъп, чpeз ĸoйтo ce пocтигa знaчитeлнo пo-виcoĸa cĸopocт пpeз мoбилнa мpeжa. През лятото и есента А1 организира проби с крайни устройства и направи демонстрации на 5G в гейминга, като провежда първия 5G край по Counter-Strike:GO на финалите на A1 Gaming League, част от ревюто Aniventure Comic Con.

5G зоната на А1 ще бъде отворена за всички искащи в магазина на компанията в Mall of Sofia на 19 и 20 декември сред 17:00 и 21:00 часа и на 21, 22 и 23 декември от 12:00 до 21:00 часа. Всички гости на демонстрациите ще могат да се снимат с робота и да получат скреч карта, която ще им даде късмет да завоюват дребен подарък от А1.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР