Днес, 9 юли, в 18:30 часа гражданите на село Труд,

...
Днес, 9 юли, в 18:30 часа гражданите на село Труд,
Коментари Харесай

Пореден протест в село Труд - заради замърсяване на въздуха

Днес, 9 юли, в 18:30 часа жителите на село Труд, Община Марица, ще излязат на митинг, разгласен като гражданско непокорство. Причината за митинга са мощните и интензивни миризми във въздуха от функциониращата на 250 метра от жилищен квартал централа за произвеждане на топло и електрическа енергия от биомаса.
Борбата на засегнатото население с обгазяването от това произвеждане продължава към този момент 5 години.
В годините сдружението " Бъдеще за село Труд " е алармирало всички институции и непрекъснатите инспекции са предизвикали оператора на централата да бъде малко по-отговорен към индустриалния развой, споделят протестиращите. Според тях обаче, със прекъсването на митингите болести изключителната епидемиологична конюнктура операторът стопира да извършва и минималните отговорности по отношение на обезпечаване на хигиената и съблюдаване на обикновени правила, написа БГНЕС.
От гражданското съдружие не са съгласни и с изказванието на виновните институции, че упражняват надзор върху централата, работеща с биомаса, тъй като казусът с нетърпимите миризми остава. Протестиращите споделят, че от мнение на Министерството на здравеопазването излиза наяве, че тези миризми са нездравословни за живота на хората и не би трябвало да има такива миризми във въздуха. Регионалната ревизия по околна среда и води в Пловдив, Министерство на околната среда и водите и РЗИ не могат да открият съществуването или неналичието на миризма във въздуха, прибавят протестиращите.
От " Бъдеще за село Труд " имат упования еврокомисари да дойдат на място и да открият обстоятелства по случая. По проблема е сезирана Комисията по петициите на Европейския парламент.
Организаторите на митинга от съдружие „ Бъдеще за село Труд “ са изпратили покана за присъединяване до всички парламентарно и непарламентарно показани партии в България, до всички народни представители от област Пловдив, до Областната администрация на Пловдив и други локални управления.
Под мотото " Търпението се изчерпа ", протестиращите чакат всички поканени лица, в това число и тези, отправящи сериозна поръчка за бъдещо ръководство на страната, с цел да получат гаранция, че действителни задължения ще бъдат поети и казусът ще бъде трайно и съществено решен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР